Home [njuz] Međunarodni dan mladih u Obrenovcu

Međunarodni dan mladih u Obrenovcu

71
0

Na Međunarodni dan mladih, Obrenovac će biti mesto koje će pokazati da je uloga mladih u sanaciji i otklanjanju posledica poplava, podsticanju aktivizma, volonterizma i humanosti, ogromna!

Od 12 časova, na platou ispred Doma kulture u Obrenovcu, posetioci če moći da prođu kroz “Lavirinz solidarnosti” i pogledaju Obrenovac iz oba ugla – iz majske perspektive, ali i da vide aktivnosti i poruke volontera, koji tokom volonterskog kampa, koji se realizuje u okviru programa “Mladi su zakon”, čine dobro delo za mlade Obrenovca… U lavirintu će posetioci pronaći i simbolične nagrade solidarnosti, kao podsetnik da samo udruženi možemo mnogo.

Od 13 časova, biće dodeljena i jubilarna, peta po redu, “Mladgrad” nagrada, za ukupan doprinos lokalnih samouprava, organizacija, neformalnih grupa, pojedinaca unapređenju položaja mladih na lokalnom novou, a ovogodišnjim pobednicima nagrade će uručiti predstavnici Ministarstva omladine i sporta.

Nakon toga, posetioci će moći da čuju i informacije o zaštiti od negativnog dejstva voda, sanaciji posledica poplava i doprinosu mladih volontera tokom poplava u Srbiji.

Od 19 časova, posetioce očekuje koncert mladih bendova koji se organizuje u okviru petodnevnog festivala „Leto u Obrenovcu“ koji organizuju Kancelarija za mlade Obrenovac, Sportsko kulturni centar Obrenovac, Građanske inicijative, i Fondacija mladih Obrenovca u okviru ovogodišnjeg programa Ministarstva omladine i sporta “Mladi su zakon”, a podršku realizaciji dali su i EXIT festival, MTV, De:Work, Coca Cola, MCF MegaCom, Centar E8, kao i svi izvođači koji za građane Obrenovca nastupaju bez honorara.

Događaj će okupiti mlade iz Obrenovca, domaće i međunarodne volontere – učesnike kampa koji se realizuje u okviru programa “Mladi su zakon” u Obrenovcu, predstavnike lokalnih samouprava koje učestvuju u dodeli nagrade “Mladgrad” , predstavnike nacionalnih i međunarodnih organizacija, predstavnike donatorske zajednice, civilnog društva, medija. Organizatori događaja su Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa partnerima: Kancelarijom za mlade Obrenovac, Fondacijom mladih Obrenovca, Građanskim inicijativama, Alternativno edukativnom mrežom i Mladim istraživačima Srbije.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija ustanovila je Međunarodni dan mladih 2000. godine, a obeležavanje u Srbiji počelo je posle formiranja Ministarstva omladine i sporta 2007. godine, kako bi se ukazalo na važnost omladinskog aktivizma i podsetilo na njihov položaj u društvu.