Home [njuz] Simulacija rada parlamenta Republike Srbije

Simulacija rada parlamenta Republike Srbije

49
0

doloU organizaciji Omladinskog odbora za obrazovanje u Beogradu je od 21. do 25 maja realizovan program „Simulacija rada parlamenta Republike Srbije“ pod pokroviteljstvom ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Program je ugostio 40 srednjoškolaca iz 30 gradova i opština iz Srbije.

 

Sadržaj programa je uključio tri okvirne tematike: mladi i demokratska politička kultura u Srbiji, simulacija sednice Narodne skupštine i aktivno građanstvo i multikulturalizam. Seminar je uključio predavanja eminentnih političara, aktivista i stručnjaka, kao i posete državnim institucijama poput Narodne skupštine Republike Srbije i Ministarstva omladine i sporta.

Cilj projekta „Simulacija rada parlamenta Republike Srbije“ bio je da se upoznamo sa jednom od najvažnijih institucija države kroz simulaciju usvajanja jednog zakona. Učešćem na ovoj simulaciji imali smo priliku da vidimo na koji način se postaje poslanik, kako funkcionišu političke stranke i odbori, kako se predlažu i izglašavaju zakovi i njihovi amandmani.

Pored studijske posete program obuhvata i vršnjačku edukaciju kako bismo stečena znanja i iskustvo prezentovali svojim sugrađanima. Tako ćemo razviti svest o važnosti ovakvih projekata koji motivišu mlade ljude da se uključe u politički život.

Istakla bih da sam koristeći promotivni materijal predstavila mesto iz kojeg dolazim, odnosno Vrnjačku Banju u okviru interkulturne večeri i da su prisutni bili veoma zainteresovani.

Učešće na ovom programu promenilo mi je način razmišljanja, podiglo svest po mnogim pitanjima i povećalo stepen tolerancije.

Doloris Ašković