Home [njuz] Poziv na panel diskusiju “Istraživanje istraživačkog novinarstva”

Poziv na panel diskusiju “Istraživanje istraživačkog novinarstva”

39
0

Panel plakatCentar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i UNDP Srbija pozivaju studente novinarstva i mlade novinare na panel diskusiju “Istraživanje istraživačkog novinarstva” koja će se održati u četvrtak, 5. decembra sa početkom u 11h u Medija centru Beograd (Terazije 3)

Cilj panela je da okupi profesore istraživačkog novinarstva, studente novinarstva i novinare koji se ističu u ovoj oblasti profesije, kako bi razmenili stavove i mišljenja o pitanjima od značaja za prenošenje znanja o ovoj oblasti studentima i mladim kolegama.

Plodna praksa istraživačkog novinarstva u Srbiji, kao i razlike u viđenju istraživačkog novinarstva na visokoškolskim ustanovama Srbije i među novinarima koji se njime aktivno i profesionalno bave, predstavljaju odličnu osnovu za početak organizovane komunikacije između studenata, novinara i nastavnika i odličnu priliku da se studentima pomogne da budu još spremniji za profesionalne izazove. Centar za istraživačko novinarstvo Srbije želi da ovim skupom ispita mogućnost redovnog organizovanja sličnih aktivnosti i tako pokuša da pruži fakultetima i studentima uvid u praksu kod nas i u svetu.

PROGRAM:

Panel 1- Pojam istraživačkog novinarstva u Srbiji:Da li se razumemo?

Profesori fakulteta na kojima se predaje istraživačko novinarstvo će predstaviti svoje predmete, metode I izvore, a zatim govoriti o različitom objašnjenju termina “istraživačko novinarstvo”, koje se na visokoškolskim ustanovama Srbije kreće u rasponu od poricanja postojanja istraživačkog novinarstva kao zasebnog skupa veština, pa sve do suprotnog stava.
– Veselin Kljajić, profesor istraživačkog novinarstva u štampi na Fakultetu političkih nauka, Univerzitet u Beogradu
– Vladimir Barović, profesor istraživačkog novinarstva na Filozofskom fakultetu, Univerzitet u Novom Sadu
– Saša Leković, profesor istraživačkog novinarstva Fakulteta za medije i komunikacije, Univerzitet Singidunum

Moderator: Nevena Ršumović

Panel 2 – Tema panela: Najbolje od srpskog istraživačkog: Da li nešto postižemo?

Novinari autori najuspešnijih istraživačkih projekata u Srbiji će govoriti o onim istraživanjima koja su promenila nešto u Srbiji. O posledicama, ili nedostatku posledica svog rada, razgovaraće i sa sa ostalim učesnicima panela.
– Mirjana Jevtović, novinarka Insajdera
– Aleksandar Đorđević, novinar BIRN-a
– Vladimir Radomirović , urednik internet portala Pištaljka
– Ratko Femić, novinar nedeljnika Novi magazin
– Stevan Dojčinović, urednik CINS-a

Moderator: Branko Čečen

Panel 3 – Šta rade studentski mediji: Mogu li studenti teoriju da primene u praksi?

Šta studenti uče o istraživačkom novinarstvu i kako to doživljavaju u odnosu na istraživanja koja prate u medijima? Da li studenti smatraju da se u Srbiji vredi baviti istraživačkim novinarstvom? Da li mogu da počnu već na fakultetu?
– Studentska radio emisija “Slušaonica 6” – Fakultet političkih nauka – Studentski magazin “Žurnalist”
– Filozofski fakultet Novi Sad
– SDL – Studentski dnevni list – Filozofski fakultet u Nišu

Moderator: Anđela Milivojević

Ovaj mini-projekat je deo programa Youth Sleuth: Engaging Serbia’s Youth to Fight Corruption through Investigative Journalism and Social Media u kojem su novinari CINS-a sa zadovoljstvom učestvovali kao treneri.