Home [njuz] Srbe ne interesuju studije muzike

Srbe ne interesuju studije muzike

56
0

community-big.pngFakultet muzičke umetnosti (FMU) primio je na upravo završenom upisnom roku 100 novih studenata, 40 manje od raspisanog konkursa, što po oceni dekana FMU Milana Mihajlovića svedoči o padu interesovanja za studiranje muzike.Dekan najstarije visokoškolske ustanove u našoj zemlji kaže da je taj pad propraćen i slabijim kvalitetom kandidata na prijemnim ispitima.

"To je trend koji vlada već nekoliko godina. Za ozbiljnu muziku nema interesovanja kao pre, što je apsurdna situacija jer imamo najbolje organizovano muzičko školstvo", rekao je on.

Mihajlović je istakao da, za razliku od mnogih zapadnih zemalja gde se muzika prvo uči privatno pa tek posle usavršava na državnim fakultetima, kod nas svako veće mesto ima nižu muzičku školu.
U Srbiji je ukupno 70 osnovnih muzičkih škola, 23 srednje, četiri baletske, a visokoškolske ustanove su, osim u Beogradu, u Nišu, Kragujevcu, Kosovskoj Mitrovici i Novom Sadu.

Ministarstvo prosvete obradilo je podatke za 25 osnovnih muzičkih škola u koje je ove školske godine upisano 6. 632 učenika i za sedam srednjih u koje je upisano 572 učenika.
Najviše učenika upisuju beogradske škole. U svakoj od srednjih muzičkih škola u prestonici upisano je izmedju 50 i 100 učenika, baletska škola "Lujo Davičo" upisala je 50 učenika, koliko je djaka i u većini srednjih muzičkih škola u Srbiji. Najmanje srednjoškolaca je upisano u Vranju – šest.

Dekan FMU, međutim, smatra da na muzički život u Srbiji ne mogu presudno da utiču muzičke škole, čak ni kada imaju tako razuđenu mrežu, već, pre svih, Vlada sa svojom kulturnom politikom.
Mihajlović je podsetio da godinama nismo imali nikakav plan za razvoj kulture, sve se radilo "ad hok", a vrlo često, kako je primetio, sredstva su namicana uz pomoć prijatelja u inostranstvu.

"Ozbiljnog plana razvoja kulture, pogotovo njenog predstavljanja u inostranstvu nikada nije ni bilo, a čini se da je kultura danas nešto najvrednije što možemo da pokažemo svetu", rekao je Mihajlović.

Izvor: Mondo