Home [njuz] “Zlatni toranj” danskom filmu “Posle venčanja”

“Zlatni toranj” danskom filmu “Posle venčanja”

34
0

palic2007_.jpgPrva nagrada za najbolji film na 14. Festivalu evropskog filma na Paliću dodeljena je danskom ostvarenju Posle venčanja u režiji Suzane Bir.Uručenjem nagrada sinoć na Letnjoj pozornici na Paliću zvanično je završen festival na kom je od 16. jula prikazano 13 filmova u takmičarskom, i oko 40 u pratećim programima. Suzan Bir je nagrađena za "filmsku odiseju prepunu osećanja", koja "smelo prikazuje jedinstvenu raznolikost sudbina kroz podeljene svetove", navodi se u obrazloženju žirija.
Palićki toranj za režiju dobio je Dror Šaul iz Izraela za film Slatko blato.
Palićki toranj za “jedinstveni umetnički doprinos” dodeljen je filmu Glumeći žrtvu Kirila Serebrenjikova (Rusija).
Isto priznanje u kategoriji glume pripalo je ekipi filma Uvoz-izvoz Ulriha Zajdla (Austrija), koji nas tim filmom "vodi na jedno putovanje bez granica, sa velikom zrelošću i jakim psihološkim sagledavanjem karaktera".
Žiri je odlučio da tzv. Posebno priznanje dodeli filmu Klopka Srdana Golubovića, "za precizno i istinsko oslikavanje sadašnje situacije u novoj Evropi".
Selektor Palićkog festivala Nikolaj Nikitin saopštio je da je novouvedena specijalna nagrada, u saradnji sa Motovun Film Festivalom (Hrvatska) među ostvarenjima koja učestvuju na obe manifestacije, pripala britanskom reditelju Dejvidu Mekenziju za film Halam Fo.
Žiri Fipresci Srbija dodelio je priznanje domaćih novinara i kritičara prvonagrađenom filmu Posle venčanja, za "sugestivno režiranu i vanserijski odigranu priču na tragu Dogme, u kojoj se rasvetljava naličje vrline jednog moćnog pojedinca sa bogatog severa Evrope, njegovo 'idilično' porodično okruženje i donacija deci Trećeg sveta".