Home [akcija] Skup predstavnika učeničkih parlamenata iz dvadeset gradova Srbije

Skup predstavnika učeničkih parlamenata iz dvadeset gradova Srbije

24
0

Prijatelji dece Srbije pozivaju vas na sednicu predstavnika učeničkih parlamenata – Skup predstavnika učeničkih parlamenata iz dvadeset gradova Srbije

Pogled sa naše strane očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih u funkciji zdrave porodice u okviru Dečje nedelje
Datum: utorak 8.10.2013.
Vreme: 12-16h
Mesto: Beograd, Trg Nikole Pašića 13, Dom Narodne skupštine Srbije

Rezime
Vreme i mesto: Utorak, 8. oktobar, Beograd, Trg Nikole Pašića 13, Dom Narodne skupština Srbije, mala sala. Od 12-16 časova.
Organizator: Ministarstvo rada zapošljavanja i socijalne politike, Prijatelji dece Srbije i đački parlamenti.
Učesnici: Predstavnici đačkih parlamenata, školskih saveta roditelja, nastavničkih udruženja, udruženja građana, medija, stručnjaci iz oblasti reproduktivnog zdravlja…
Oblik rada: Interaktivna sednica.
Namera: Stanje reproduktivnog zdravlja stanovništva od presudnog je značaja za ostvarivanje roditeljstva, te je dodatna edukacija i informisanost srednjoškolaca u ovoj oblasti neophodna, posebno imajući u vidu sve ranije stupanje u seksualne odnose, kao i značajan broj abortusa i polno prenosivih bolesti među adolescentima. Kroz debatu „Pogled sa naše strane – očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih u funkciji zdrave porodice”, 50 srednjoškolaca iz 20 mesta u Srbiji, sa ostalim učesnicima, aktivno i multidisciplinarno će se baviti podizanjem svesti mladih o reproduktivnom zdravlju, identifikacijom rizičnih faktora reproduktivnog zdravlja, kao i neophodnim oblicima vršnjačke i sistemske podrške, u funkciji održavanja reproduktivnog zdravlja mladih (u porodici, školi, medijima, društvu u celini…). Skup će biti organizovan kao pravo skupštinsko zasedanje, sa radnim predsedništvom, utvrđenim dnevnim redom po pravilima skupštinske procedure, sa izlaganjima ograničenim na pet minuta i zvaničnim zaključcima koji će biti usvojeni i prosleđeni javnosti. Glavna tema rasprave podržaće ideju vodilju cele Dečije nedelje.

Podrška učesnicima:
Putni troškovi učesnika van Beograda biće isplaćeni u celosti na licu mesta nakon završetka radnog dela uz uslov da učesnici prilože kopiju povratne karte osobi koja bude isplaćivala putne troškove, isplatiće se pun iznos cene koja stoji na karti.
U mogućnosti smo da pokrijemo troškove voza i autobusa. Ukoliko ne budu poštovani navedeni uslovi, organizator nije dužan da snosi bilo kakve troškove.
Za učesnike iz Beograda i drugih gradova je obezbeđen zajednički ručak. Ukoliko imate poseban režim ishrane (dijeta, vegeterijanski obrok, ne konzumiranje neke vrste namirnica), molimo vas obavestite odgovornu osobu čiji kontakt stoji u ovom dokumentu najkasnije do 30.9.2013. Služiće se piletina, supa i salata.
Ukoliko je potrebno, organizatori će imati spremno pismo kojim se opravdava izostanak učenika i učenica. Opravdanje će biti dato na kraju radnog dela, uz uslov da je osoba učestvovala sve vreme sednice a isti uslov se odnosi i na isplatu putnih troškova. Iako će opravdanje sadržati sve uslove forme (pečat, potpis i sl.) organizator ne može da prinudi školsku ustanovu da uvaži opravdanje stoga se preporučuje da se učenici dogovore sa roditeljima i relevantnim nastavnim kadrom.
Ukoliko vaše učešće zahteva dodatne uslove (lični asistent, znakovni prevodilac i sl.) molimo vas naznačite prilikom prijavljivanja a najkasnije do 30.9.2013.

Tehničke informacije:
Na konferenciju dolazite na sopstvenu odgovornost ako imate 18 godina na dan održavanja sednice, odnosno uz priloženu saglasnost roditelja (ukoliko ste maloletni). Kada dođete na mesto dešavanja, dočekaće vas jedan volonter ili volonterka da vam pomogne oko bezbednosnih procedura i da se registrujete na zvaničan spisak učesnika na osnovu kog stičete prava iz ovog dokumenta. Imajte stoga ličnu kartu sa sobom, ukoliko ste je izvadili ili ste u obavezi da je imate.
Samo ograničenom broju učesnika/ca možemo obezbediti smeštaj na jedan dan ukoliko se ispostavi da ne mogu da stignu da uhvate prevoz kući nakon završetka sednice. U tom slučaju obezbedili bismo noćenje s doručkom. Za to je potrebno da najavite najkasnije do 30.9. 2013. i samo ukoliko smo vas izričito obavestili da ćemo vam izaći u susret. Odabir će biti po ključu ko se prvi prijavi pa dok se ne popune mesta u skladu sa budžetskim okvirom. Naravno, dobrodošli ste da se organizujete za smeštaj u sopstvenoj režiji (kod rođaka, prijatelja) u dogovoru sa roditeljima.

Više informacija možete pogledati ovde.