Home [njuz] Počelo snimanje ‘Aždahe’

Počelo snimanje ‘Aždahe’

57
0

sveti_georgije18. jula je na lokaciji filmskog objekta “Selo” u Deliblatskoj peščari, počelo snimanje najambicioznijeg filmskog projekta srpske kinematografije poslednjih decenija – SVETI GEORGIJE UBIVA AŽDAHU prema scenariju Dušana Kovačevića a u režiji Srđana Dragojevića.

Film je, kao veliki nacionalni projekat, podržan od vlada Srbije i Republike Srpske i dva ministarstva kulture a nedavno je dobio podršku od Evropskog fonda za kinematografiju Eurimages-a (Euroimaža) i status projekta od evropskog značaja. Reč je o srpsko-bosansko-bugarskoj koprodukciji. Posle snimanja u Srbiji, filmska ekipa seli se na lokacije u Republici Srpskoj i Bugarskoj.

Produkciju filma potpisuje kompanija SVETI GERGIJE UBIVA AŽDAHU a producenti su Lazar Ristovski, Srđan Dragojević, Biljana Prvanović i Milko Josifov.

Direktor fotografije je Dušan Joksimović, scenograf Miljen Kreka Kljaković, montažer Petar Marković. Za kostime je zadužena Marina Medenica a autor muzike je Aleksandar Saša Habić.

Lik Đorđa tumači Lazar Ristovski a u ostalim ulogama su Nataša Janjić (Katarina), Milutin Milošević (Gavrilo Vuković), Bora Todorović (Deda Aleksa), Nebojša Glogovac (Kapetan Tasić), Zoran Cvijanović (Mile Vuković), Boris Milivojević (Rajko Pevac), Milena Dravić (Tetka), Dragan Nikolić (Sveštenik), Milena Predić (Jelena), Srđan Timarov (Mikan) i mnogi drugi.

Premijera filma očekuje se u maju naredne godine.

Podsećamo da je istoimena predstava po tekstu Dušana Kovačevića sa velikim uspehom izvođena na pozornicama Ateljea 212 i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

 

Sinopsis:

Godina: 1914.

Mesto: selo u Srbiji na obali reke Save, prirodne granice sa moćnim Austrougarskim carstvom.

Stanovništvo u selu je podeljeno između dve radikalno suprotstavljene struje – na jednoj strani su telesno sposobni seljani, potencijalni vojni regruti, na drugoj invalidi veterani iz prethodna dva balkanska rata. Između te dve grupe vlada veliki animozitet.

Ubrzo počinje Prvi svetski rat i zdravi deo populacije je mobilisan. Invalidi koji su ostali u selu pokušavaju da iskoriste žene i sestre vojnika. Ove vesti dopiru do srpskih vojnika u rovovima par dana pre očekivanog neprijateljskog napada.

Da bi sprečila pobunu, srpska Komanda odlučuje da pošalje invalide na front i tako reši "neprijatnost".

Ovi neobični događaji, zasnovani na istinitoj priči, su pozadina za nesrećni ljubavni trougao između mladog ratnog invalida, lokalnog policajca i njegove žene, koji se okončava kao u staroj grčkoj tragediji.