Home [treninzi] POZIV ZA UCESNIKE: dugorocna obuka o medjunarodnoj razmeni volontera

POZIV ZA UCESNIKE: dugorocna obuka o medjunarodnoj razmeni volontera

57
0

Za buduce organizatore kampova u Srbiji, za vas koji u svojim sredinama zelite da pokrenete lavinu i napravite promenu. Krenite na vreme i kroz vrlo prakticne znati-kako savete, licno iskustvo i nove kolege planirajte za narednu godinu.

Pozivamo sve organizacije iz Srbije koje zele da se ukljuce u medjunarodnu razmenu volontera naredne godine kao organizatori medjunarodnih volonterskih kampova u svojim sredinama ili kao kontakt tacke za slanje volontera na kampove u inostranstvo, da na vreme zajedno krenemo sa pripremama kroz projekat “Volonteri – aktivni i mobilni mladi” koji je ove godine podrzan od strane Ministarstva omladine i sporta.

Obuka podrazumeva angazovanje ucesnika kroz nekoliko aktivnosti, organizovano pracenje napretka i podsticanje i podrsku razvijanju sopstvenih ideja u lokalnoj zajednici.

Prijavu za obuku pronadjite u prilogu. Rok je 23. avgust, a prijave posaljite na vss@mis.org.rs.

Mogu se prijaviti pojedinci, ukoliko imaju podrsku lokalne organizacije, ili organizacije, s jednim ili dva predstavnika.
______________________________

___________________________________

Obuka se sastoji iz nekoliko delova:

1.    Ulazni dvodnevni seminar sa 23 volonterskih „messenger“-a; 27-29 avgust, Sremski Karlovci

Za seminar ce biti izabrano 23 volonterskih „messenger“-a sa ciljem: formiranja grupe (neophodno za dalje faze ucesca) i sticanja znanja i vestina o osnovnim volonterskim temama, kao i o kompleksnijim volonterskim temama (npr. volonterski menadzment akcija).
Planira se dolazak u poslepodnevnim satima 27. avgusta, prvo prenociste, jedan ceo radni dan, drugo prenociste, radno pre podne narednog dana i odlazak 29. avgusta.
Svi troskovi su pokriveni (put, smestaj, hrana).

Medju temama koje ce biti obradjene su:
•    Razumevanje ucesca, ocekivanja i doprinosa u toku visefazne obuke – prezentacija svih elemenata obuke: stacionarni i nestacionarni deo;
•    razumevanje pojma volonterstva i njegovih vrednosti, sa akcentom na volontiranje mladih, sive zone volontiranja, posledice nerazumevanja i loseg organizovanja, medjunarodne trendove u volontiranju i sl.
•    koriscenje volonterskog rada kao sredstva za medjunacionalno razumevanje – prezentacija ovogodisnjih medjunarodnih volonterskih programa  u Srbiji i „Putujuceg karavana“;
•    kako samostalno formirati (medjunarodni i lokalni) volonterski program u svojoj zajednici kroz primere i savete:
za analizu potreba zajednice i zainteresovanih strana za buduce volonterske programe u zajednicama ucesnika,
za finansijski okvir volonterskih programa,
za ekolosku odrzivost,
za vidljivost programa,
za ukljucenost lokalne zajednice, itd;
za organizaciju volonterskog programa u skladu sa Zakonom o volontiranju
za formiranje dobre  regrutne poruke i neophodnih elemenata promotivne kampanje
za nacine selekcije i regrutacije volontera za definisane volonterske pozicije
za samostalno odrzavanje obuka volontera
za prepoznavanje nacina nagrade i podsticanja volontera, u cilju odrzavanja njihove motivacije, licnog razvoja i daljeg angazovanja
za pravilno sprovodjenje supervizije, kao i evaluacije sa volonterima
•    kako pripremiti i preneti znanje sa seminara lokalnim udruzenjima iz kojih dolaze ucesnici – koraci posle.

2.    Domaci zadaci uz mentorstvo tima iz MIS izmedju i posle ulaznog seminara i Karavana

Ucesnici ce sa ulaznog seminara otici nazad u svoje sredine i organizovati follow-up aktivnosti u svojim lokalnim udruzenjima, kako bi preneli zakljucke sa seminara i, uz njihovu podrsku, uradili analize potreba i zainteresovanih strana za buduce volonterske programe u konkretnoj zajednici sa ciljem da na „Putujući karavan“  dodju sa prvim mogucim idejama za buduce volonterske programe u svojim zajednicama i, uz mentorsku podršku, po povratku sa Karavana naprave prve razvojne planove svojih ideja.

3.    Sedmodnevna studijska poseta medjunarodnim volonterskim programima „Putujuci karavan“; 18-26 septembar

Putujuci karavan ce od Sombora do Trsica u roku od 7 dana preci preko 1000 kilometara i obici 2 medjunarodna volonterska programa MIS-a (radna kampa) u toku i 3 ovogodisnja lokalna organizatora kampova u 5 okruga. Ucesnici ce raditi zajedno sa medjunarodnim volonterima na projektima od javnog interesa za lokalne zajednice, imace radionice sa lokalnim organizatorima i liderima programa o tematici programa, logistickim resenjima, znacaju promena koje donose, konkretnim „znati kako“ savetima za iniciranje, programsko i finansijsko organizovanje  ovakvih programa. Oni ce takodje tokom karavana sprovoditi promotivnu kampanju, noseci sa sobom „volontersku zastavu“ i diskutujuci sa ostalim volonterima o motivaciji za volontiranje i znacaju promene koju ono nosi.
Svi troskovi su pokriveni (put, smestaj, hrana).