Home [akcija] Ajde fest pruža priliku i najmlađima

Ajde fest pruža priliku i najmlađima

60
0

 

Festival Avgust jednog diverzanta (Ajde fest), već treću godinu za redom otvara svoja vrata za stvaraoce iz različitih oblasti umetnosti koji će svoja ostvarenja podeliti sa publikom u periodu od 8. do 10. avgusta na letnoj pozornici Kulturno prosvetne zajednice u Kruševcu.

Pored predstavljanja afirmisanih autora, Ajde fest neguje i afirmisanje i obrazovanje novih generacija umetničkih stvaralaca, pa će festival će otvoriti petogodišnja Anika Milošević izložbom svojih crteža, koji ostavljaju bez daha svakog ko se sa njima susretne. Međutim, interesovanja najmlađe učesnice ovogodišnjeg festivala prevazilaze okvire likovnog stvaralaštva i dosežu čak i do muzike i drugih oblika umetnosti, s obzirom da Anika ponekad zasvira i bubnjeve, između ostalog.

U cilju pomenutog obrazovanja mladih nada Ajde fest je ove godine pripremio i bogat edukativni program. Oni koji žele da dostignu nova znanja i veštine to mogu učiniti na radionici Stop trik animacije koju će voditi reditelj Miloš Tomić. U okviru ovog dela, učesnici će se susresti sa interesantnim tehnikama koje će im pružiti uvid u male svakodnevne stvari koje gledaju, ali često ne primećuju. Ovo će biti i prilika da se poruši i po koje pravilo – gravitacije, normalnog protoka vremena ili kretanja, kao i načina na koji se nosimo sa svetom.

Kroz radionicu “Ples sećanja” koju će voditi Maša Jelić, članica Plavog pozorišta, mladi, čija su interesovanja u vezi sa glumom, imaće priliku da se upoznaju sa osnovama rada u savremenom pozorištu. Ipak, ova radionica imaće nešto širi aspekt, pa može zainteresovati i mlade čija interesovanja nisu striktno vezana za glumu, s obzirom da im može pomoći u upoznavanju svog tela i glasa, treniranju volje i inicijativnosti, povećanju koncentracije i prisutnosti, oslobađanju sopstvene energije i prevazilaženju svojih granica u ovim sferama.

Iskustvo je pokazalo da postoji veliki broj mladih iz Kruševca koje ne samo da zanima pisanje, već imaju i talenta za ovaj vid umetničkog izražavaja. Za njih je ekipa Ajde festa pripremila radionicu muzičkog ili rok novinarstva, koju će voditi muzički novinar Miloš Najdanović, urednik portala Balkanrock.com. Kroz radionicu rok novinarstva polaznici će se upoznati sa osnovama pisanja različitih tipova novinarskih tekstova, kao što su izveštaji sa koncerta, recenzije, intervjui i pritom imati prilike da stečeno znanje primene na konkretnim primerima.

Među kruševačkim umetničkim dušama ima i onih čija interesvanja se vezuju za street art – zidno slikarstvo, pa je upravo za ovaj deo populacije predviđena radionica pod ovim nazivom, koju će voditi neformalna umetička grupa ZID. Jedna od tema kojom će se polaznici pozabaviti tokom ovog edukativnog dela, biće i značaj stret art-a kao sredstva za približavanje umetnosti što većem broju građana, kako bi ona postala podrazumevani deo njihove svakodnevice.

U skladu sa tradicijom koju je Ajde fest započeo pre tri godine, a u cilju podrške kreativnih Kruševljana, u okviru festivala biće prostora i za one koji se bave ručnom izradom nakita, bedževa i torbica, pa će to biti jedna lepa prilika da publika pazari i koji interesantan komad, ili da se prosto poveže sa kreatorima istih.

Osim toga u okviru festa biće predstavljena i dva fanzina, Fanzin „Distorzija krika“ Andriane Nedeljković, kao i peti broj fanzina „Pobuna umetnosti“ Marije Krsmanović.

Kao osveženje nakon edukacije i usvajanja novih znanja, očekuje nas i interesantan filmski i muzički program.

Filmski deo programa obuhvatiće nekoliko programskih celina koje je pripremio urednik Ivan Tasić. U jednoj od pomenutih naći će se filmovi kultnog i neprevaziđenog reditelja Jovana Joce Jovanovića, dok je drug deo rezervisan za interesantnog Miloša Tomića i opus njegovih kratkih filmova. I mlada rediteljka Ivana Todoorović predstaviće publici neka od svojih ostvarenja, pored kruševačkih autora kratkih filmova nastalih u periodu od 2000. do 2013.

Urednik muzičkog programa Ivan Đokić za malo opuštanje uz muziku spremio nam je interesantnu kombinaciju kruševačkih bendova i gostiju sa strane, pa će se u ulozi headlajnera naći Kruševljani ZAA, Art Deki i free music band, takođe iz Kruševca, čačanski bend Za Dž, Beograđani Consecration, Kodagain iz Knjaževca i Mileta Mijatović i Lenhart Tapes, kao kombinacija pesničko muzičkog performansa.

Nešto više o programu ovogodišnjeg Ajde festa možete pogledati na www.ajdefest.com