Home [njuz] Omladina ne sme biti žrtva rekonstrukcije Vlade

Omladina ne sme biti žrtva rekonstrukcije Vlade

46
0

141 organizacija civilnog društva smatra da se Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije u svom budućem radu mora više približiti mladima, unaprediti sistemsku brigu o njima i svoj rad učiniti transparentnijim i efikasnijim. Ovo je moguće jedino uz uključivanje i saradnju sa mladima i omladinskim organizacijama zbog čega je neophodno da Ministarstvo kao takvo opstane i ostane samostalno nakon najavljene rekonstrukcije Vlade Srbije.

Podsećamo političke partije da su se pre godinu dana pismenim putem obavezale da će nastaviti sa sistemskom brigom o mladima kroz postojanje državnog tela. Podržavajući platformu za mlade, stranke su obećale da sektor za omladinu ni na koji način neće biti minimalizovan i zanemaren. Isto se odnosi i na budžetska izdvajanja koja u sledećem sazivu Vlade i programiranju budžeta Republike Srbije neće biti niža od dosadašnjih. Potpisivanjem platforme Koalicija Preokret, Srpska napredna stranka, Demokratska stranka, Ujedinjeni regioni Srbije i Zeleni Srbije su se obavezale da će poštovati i primenjivati: Zakon o mladima, Nacionalnu strategiju za mlade i Akcioni plan, a koji su doneti u mandatu prethodnog saziva Vlade.

{youtube}Oyu4mcMVf5o{/youtube}

Stranke su se takođe obavezale i na transparentno trošenje tih sredstava kao i na punu primenu i nadzor svih donetih propisa, konsultovanje mladih i njihovo uključivanje u procese donošenja odluka i formulisanje akata koji ih se tiču, kao i podrška idejama, programima i projektima osmišljenim od strane mladih i za mlade.

Ministarstvo omladine i sporta nam je potrebno i to nam pokazuje istraživanje u kom kao osnovni izvor finansiranja Ministarstvo omladine i sporta navodi čak 30% organizacija civilnog društva koje se bave mladima, pomažući na ovaj način državi/institucijama da obavljaju svoju misiju. Za ministarstvom slede lokalne samouprave – 22,7% koje su prepoznale mlade i razvile lokalne mehanizme za rad sa mladma, a zatim strane donatorske kuće koje su prisutne u Srbiji – 18%. Biznis sektor se kao donator pojavljuje u samo 9% slučajeva. Bilo kakava odluka Vlade koja podrazumeva minimiziranje institucionalne podrške mladima/organizacijama koje direktno rade na unaređenju pozicije i kvaliteta života mladih, značajno će uticati da katastrofalna statistika o trenutnoj poziciji mladih bude još ozbiljnija.

 

Verujemo da rekonstrukcija Vlade svakako treba da donese rekonstrukciju u samom Ministarstvu omladine i sporta, približi mladima, da umanji populističku politiku, a unapredi sistemsku brigu i obezbedi njen transparentniji i efikasniji rad.