Home [ volontiranje ] Interkulturalna omladinska razmena u Irskoj

Interkulturalna omladinska razmena u Irskoj

92
0

Klokdžordan (Cloughjordan), Irska
Migracije
19. – 29. avgust 2013. godine

Organizatori razmene:

Volonterski centar Vojvodine – SCI Srbija, Novi Sad

VSI, Dublin, Irska

SCI Region Nord, Francuska

SCI Catalunya, Španija

CID, Kumanovo, Makedonija

Kratak opis razmene:

Razmena će biti održana u eko-selu Klokdžordan (2 sata autobusom od Dablina) koje se sastoji od preko 50 ekoloških kuća, bašti gde se biljke uzgajaju na organski način, plastenika, solarnih ploča i sličnog. Selo je okruženo brojnim pašnjacima i šumama, a loklana zajednica je vrlo druželjubiva i voljna da se aktivno uključi u projekat.

Tokom razmene učesnici će se najvećim delom baviti pitanjima migracije, identiteta i raznolikosti kultura u Evropi. Biće i prilike da upoznaju svoje vršnjake iz Irske, Makedonije, Francuske i Španije, da diskutuju, razmenjuju iskustva i druže se kroz različite aktivnosti – organizovanje nacionalnih večeri (svaka zemlja će na neki način predstaviti svoju kulturu), kuvanje u timovima, društvene igre sa raznih prostora, neformalno učenje kroz glumačke radionice i eventualno odlazak na jednodnevnu ekskurziju.

Jezik razmene će prevashodno biti engleski, kao, naravno, i svi ostali vidovi verbalne i neverbalne komunikacije; pomoć u vidu prevoda moguća, po potrebi.

Alkohol će u toku razmene biti strogo zabranjen! Za to i druga pravila o ponašanju na koja se učesnici i lideri obavezuju na pripremnom sastanku pred put biće potpisan i zvaničan dogovor.

Plan je da se na razmenu se putuje vozom ili minibusom do Budimpešte, zatim avionom do Dablina, pa autobusom do eko-sela. Odlazak i povratak mora biti organizovan u grupi (4 učesnika i lider) i ne postoji opcija produžavanja boravka nakon projekta.

Smeštaj:

Smeštaj je u hostelu (Django’s hostel) koji se nalazi u okviru eko-sela. Sobe za učesnike su najvećim delom 4- i 6-krevetne. Tokom razmene postojaće timovi učesnika i lidera koji će se smenjivati za pripremanje isključivo organske vegetarijanske! hrane, održavanje čistoće i sl.

Učesnici razmene:

U razmeni učestvuju mladi urasta 16 – 21 godine iz Srbije, Irske, Španije, Francuske i Makedonije. Prednost će imati mladi koji se suočavaju sa određenim poteškoćama u svakodnevnom životu, bilo da su pripadnici manjinskih grupa, izbeglice, imigranti, ili jednostavno do sada nisu imali prilike da putuju i budu u multikulturalnim sredinama.

Iz svake zemlje će biti grupa od 4 učesnika i jedan lider. Izuzetak je domaćin Irska, iz koje će biti 10 učesnika.

Finansijski aspekat učešća:

Putni troškovi učesnika će biti refundirani od strane organizatora, u iznosu od 70%. Učesnici će sebi morati da pokriju troškove putovanja u iznosu od 30%, a ostatak će biti refundiran u period od 6 do 9 meseci. Za Irsku je potrebna viza koja košta 60€, ali će i troškovi vize biti naknadno refundirani.

Smeštaj i hrana su obezbeđeni budžetom projekta, s tim što obroke pripremaju učesnici i lideri.

Svaki učesnik je obavezan da uplati putno osiguranje o svom trošku.

Učesnici iz Srbije obavezni su da uplate godišnju članarinu Volonterskom centru Vojvodine u iznosu od 3500 dinara.

Rok za prijavu:

Popunjen prijavni formular i motivaciono pismo treba poslati na e-mail adresu konkurs@volontiraj.rs najkasnije do 27. juna u ponoć! S obzirom da je razmena naročito namenjena mladima sa manje mogućnosti, u motivacionom pismu obavezno objasniti kako se vi uklapate u tu kategoriju, svoju motivaciju za bavljenje temom migracija, dosadašnje volontersko iskustvo, generalno o sebi i svojim interesovanjima i sl. Sve dodatne informacije na bluebell_sm@yahoo.com.

Srećno!

prijavni-formular-Irska