Home [njuz] Izložba ,,Moj, tvoj, naš svet’’ u Domu omladine

Izložba ,,Moj, tvoj, naš svet’’ u Domu omladine

33
0

U Domu omladine juče  je svečano otvorena Izložba mladih umetnika koji su učestvovali na takmičenju stripa pod nazivom ,,Moj, tvoj, naš svet’’.

Izložbu su organizovali Centar za kulturnu akciju “OKO NAS” i uz veliku podršku Hemofarm Fondacije i Velexfarma, kao i Info centra Evropske unije i Izdavačke kuće ,,Pčelica’’. Kreatori ovih radova su učenici beogradske školom Tehnoart, škole stripa „Đorde Lobačev“, Nemačke škole u Beogradu i Centra za integraciju mladih (CIM).

Učesnici su, kroz svoje radove, prikazali talenat i viziju poimanja multikulturalnosti. Izložba će za javnost biti otvorena do 19. juna.

U periodu od novembra 2012. godine do februara 2013. godine, svi učesnici takmičenja su bili i u prilici da se druže na zajedničkim radionicama upoznaju sa svetom stripa uz stručno i posvećeno mentorstvo Radmile Gošović i Branislave Pokrajac, facilitatorke za interkulturne programe i Vladimira Vesovića, likovnog umetnika (stripar, ilustrator, scenarista).

Kada smo razvijali ovaj projekat, mislili smo na razumevanje i sporazum, na susret, na prevazilaženje barijera – na jedno tolerantno interkulturno suživljenje. Veoma sam ponosna na projekat koji je uspeo samim tim što se danas nalazimo na otvaranju izložbe koju čine 32 priče sa jasnom porukom koja ukazuje na interkulturalnost od strane mladih ljudi između 9 i 24 godine iz različitih socijalnih sredina, različitog obrazovanja i kulturnog porekla, izjavila je Jasna Augsten, predsednik Udruženja „Oko nas“.

Direktorka Hemofarm Fondacije, Snežana Radočaj je istakla da ova Fondacija veliki značaj pridaje podršci razvoju mladih talenata i kulture,. Svi radovi su bili fantastični i učesnici su kroz njih pokazali vanserijski talenat. Veoma sam zadovoljna što je takmičenje privuklo veliki broj mladih koji će nastaviti da promovišu ideju interkulturalnosti i različitosti- rekla je Snežana Radočaj. Mladi su tokom četiri meseca radionica bili podstaknuti na razmišljanje o pojavi različitih kultura, učili su o razvijanju scenarija na kome svaki strip počiva, predstavljanju karaktera, upoznavali su se sa raznim umetnicima i njihovim iskustvima.