Home [akcija] Konferenciju MAN 2013. Mladići kao saveznici u borbi protiv govora mržnje i...

Konferenciju MAN 2013. Mladići kao saveznici u borbi protiv govora mržnje i nasilja u svakodnevnom životu

30
0

Od 22.-24. maja 2013. u Beogradu organizovaćemo konferenciju MAN 2013.Mladići kao saveznici u borbi protiv govora mržnje i nasilja u svakodnevnom životu.

MAN 2013.Mladići kao saveznici u borbi protiv govora mržnje i nasilja u svakodnevnom životu je stručna konferencija koja se bavi ulogom mladića u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i promociji rodne ravnopravnosti i zdravih životnih stilova.

Ovo će biti treća po redu konferencija koja okuplja stručnjake/inje u oblasti maskuliniteta, rodne ravnopravnosti i rodno zasnovanog nasilja iz zemlje i inostranstva. Ovogodišnja konferencija će se baviti pre svega uzrocima i posledicama mržnje koja je sve više prisutna među mladićima u Srbiji, a koja je prouzrokovana netolerancijom prema različitostima i rezultira nasilnim ponašanjem.

Za konferenciju možete se registrovati OVDE.

Konferencija će obuhvatati nekoliko programskih celina, među kojima su:
MAN2013. tokom koje će se iz različitih uglova sagledavati pitanja rodne ravnopravnosti, koncept muškosti i kako se on tretira u našem društvu i rastući problem nasilja među mladićima. Pored prezentacija koje će držati stručnjaci/kinje za ova pitanja, konferencija će osigurati i visok nivo interakcije učesnika i učesnica kroz različite radionice koje će rezultirati razmenom iskustava i primera dobre prakse i preporukama za dalji rad na ovom polju.

Konferencija za lobiranje će okupiti predstavnike i predstavnice različitih domaćih i međunarodnih donatorskih institucija kojima će ovom prilikom detaljno biti predstavljen dosadašnji rad Centra E8 na polju prevencije nasilja među mladićima u Srbiji, uključujući metodologiju rada, postignuti rezultati kao i buduće planirane aktivnosti.

Koktel za prave muškarce će okupiti poznate muškаrcie iz svetа politike, novinаrstvа, muzike, filmа, sporta i drugih oblasti koji se bore protiv nаsiljа i služe kao svojevrstan uzor mladićima u Srbiji. Ovi muškarci će većinom biti članovi Foruma pravih muškaraca koji je osnovan 25. novembra 2011. godine povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

A biće tu prostora i za umetnost i minglovanje:

Izvođenje pozorišne predstave ‘’Muškarčine’’
„Muškarčine“ predstavljaju pozorišni dokumentarac o muškosti ovde i danas, razvijen u okviru projekta “Budi muško”tokom 5 meseci rada. Predstava je nastala u koprodukciji Centra E8 i BITEF teatra. NIN, jedan od najcenjenijih domaćih nedeljnika, proglasio je „MUŠKARČINE“ za jednu od 3 najbolje predstave godine.

‘’Već sam naslov sa ironijom tretira problem muškosti u njenom tradicionalnom mačoističkom ključu, s tim da su uloge prihvatili glumci, u intiligentnom i adekvatnom rediteljsko dramaturškom izboru reditelja, koji jesu ili liče na muškarčine.’’
Jovan Čirilov

Koncept, režija i dramaturgija:
Milena Bogavac i Vojislav Arsić

Ko-autori i izvođači:
Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nemanja Puvača, Nikola Pavlović, Uroš Novović

Projekcija filma ‘’Budi muško – menjaj pravila’’
Kako izgleda život mladića koji su deo ‘’Budi muško’’ projekta? Njihov rad, lična promena i trud da nešto promene okom kamere koja ih je pratila tri godine videćete na projekciji filma.

Režiju filma potpisuje Marko Popović, a scenario Miša Stojiljković.

Kroz priču tinejdžera iz Sarajeva, čija se majka razvela od oca zbog porodičnog nasilja, saznaćemo kako je izbegao sve prepreke i pritiske društva, postao omladinski aktivista i vršnjački edukator. Šesnaestogodišnjak iz Zagreba, takođe iz razvedenog braka pokušava da objasni svojim prijateljima zašto on misli da je u redu da imate prijatelja koji je gej. Sedamnestogidišnjak iz malog mesta u Srbiji pričao o sakupljanju starih knjiga, organizaciji poetskih noći umesto piće sa momcima ispred lokalne prodavnice.

Muzika
Posle izvođenja ‘’Muškarčina’’ i projekcije ‘’Budi muško-menjaj pravila’’ uz muziku naših DJ-eva imaćemo prilike da razmenimo utiske o filmu i predstavi, ali i samoj konferenciji. A, možete poneti i svoje dancing shoes!

Konferenciju organizuju Centar E8, CARE International NW Balkans i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije uz podršku Ministarstva inostranih poslova Norveške.. MAN 2013 će biti organizovan u okviru projekta “Mladići kao saveznici u sprečavanju sukoba i nasilja na Severo-zapadnom Balkanu” koji već pet godina radi na prevenciji nasilja i promociji rodne ravnopravnosti među mladićima u regionu. Ovaj projekat, kroz edukaciju mladića, pre svega srednjoškolaca, i javnu kampanju, preispituje negativne stereotipe muškosti u našem društvu i promoviše novi model balkanskog muškarca koji se zalaže za ravnopravnost između muškaraca i žena i protivi se svakom obliku nasilja.