Home [akcija] 5. FESTIVAL POLjSKOG KRATKOMETRAŽNOG FILMA SHORTWAVES

5. FESTIVAL POLjSKOG KRATKOMETRAŽNOG FILMA SHORTWAVES

43
0

Peti po redu Festival poljskog kratkometražnog filma SHORT WAVES održaće se u jednom danu 23. aprila u 20h na Letnjoj pozornici Doma kulture Studentski grad. Shortwaves je festival najboljih poljskih kratkometražnih filmova koji je jednistven po svom konceptu – osim u gradu Poznanju program ovog festivala se tokom aprila održava u 50-tak evropskih gradova. Dom Kulture Studentski grad je jedina ustanova u Beogradu u kojoj ovaj festival gostuje sa svojim programom po drugi put.

Festival dodeljuje nagradu publike koja se proglašava posle prebrojavanja glasova gledalaca sa svake projekcije širom Evrope.

Publika u Beogradu će imati priliku da vidi: kolaž Photon autora Alexander Pawlika, video snimak Shape koji je ostvarenje dvojca Katarzyna Kijek i Przemyslav Adamski, animirani dokumentarac The Governance of Love autorke Adela Kaczmarek, plastelin animaciju Sponge Ideas autora Katarzyne Nalewajka i Pauline Szewczyk, dramu pod nazivom The Guardians od Krzysztof Szota, igrani film All Souls’ Day by Aleksandra Terpińska, animaciju Toto od Zbigniew Czapla, literarni film To Love Life autora Piotr Bosacki i angažovanu priču A memory of last summer Kuba Gryżewski i Iva Krankowski, kao i animirani film What Happens When Children dont Eat Soup, koji je premijerno prikazan na festivalu BALKANIMA 2012. Takmičarski karakter selekcije će biti odlična prilika da se odrede tehničke sposobnosti i pokažu autorski senzibiliteti. Biće prisutni humor, emocije, refleksija i strah. Prisustvo animacije u okviru konvencijalnih video snimaka, kao i projekata koji su društveno angažovani ili čak filozofski, je garancija predstavljanja situacije poljskih kratkih filmova iz jedne šire perspektive.

Peto izdanje poljskog kratkometražnog filma SHORT WAVES počelo je 4. aprila u Poznanju. Tokom mesec dana filmovi iz glavnog programa festivala biće prikazani u skoro pedeset gradova uključujući Varšavu, Berlin, Helsinki, Beograd. Svake godine raste popularnost među gledaocima i interesovanje u filmskoj industriji, brojni se radovi šalju, kao i hiljade glasova. Festival će trajati do 28. aprila, u organizaciji Fondacije Ad Arte, koja slavi desetogodišnjicu svoje aktivnosti.

Program u DKSG

Filmovi:

THE GUARDIANS, r. Krzysztof Szot, 2013, 15’

THE GOVERNANCE OF LOVE, r. Adela Kaczmarek, 2013, 13’

ALL SOULS’ DAY, r. Aleksandra Terpińska, 2012, 18’

TO LOVE LIFE, r. Piotr Bosacki, 2011, 12’

SPONGE IDEAS, r. Katarzyna Nalewajka, Paulina Szewczyk , 2011, 5’

PHOTON, r. Alexander Pawlik, 2011, 5’

A MEMORY OF LAST SUMMER, r. Kuba Gryżewski, Ivo Krankowski, 2013, 10’

SHAPE, r. Przemysław Adamski, Katarzyna Kijek, 2013, 3’

WHAT HAPPENS WHEN CHILDREN DON’T EAT SOUP,r. Paweł Prewencki, 2011, 9’

Ulaz slobodan.