Home [njuz] A gde sam ja u reformi? Prvo javno citanje Strategije razvoja obrazovanja

A gde sam ja u reformi? Prvo javno citanje Strategije razvoja obrazovanja

61
0
18. april 2013. Medija centar (Terazije 3, Beograd) od 12.00 do 14.00 sati
Učenicima smeta formalan i nezainteresovan stav nastavnika čiji se časovi svode na čitanje iz knjiga, diktiranje, prepisivanje i koji prilikom propitivanja insistiraju na prostom ponavljanju naučenog. Ovo je pokazala analiza odgovora učenika starijih razreda osnovnih i srednjih škola iz 9 gradova Srbije koju su Građanske inicijative sprovele u prethodnom periodu.

Učenici takođe misle da njihovo školovanje mora imati mnogo više veze sa njihovim realnim životom. Iako se slažu da bi obrazovanje u Srbiji trebalo da bude bolje, đaci misle da se ništa neće promeniti zbog nedostatka novca, zastarelih programa i nastavnika koji se ne prilagođavaju promenama u okruženju. 

Kako bi se stvari pokrenule i svi relevantni akteri uključili, Građanske inicijative su pokrenule Inicijativu za reformu obrazovanja. Kroz seriju javnih razgovora u 5 gradova Srbije, čiji je cilj da okupi roditelje, nastavnike, učenike, studente i stručnu javnost, želimo pokrenuti diskusiju o prioritetima Strategije kroz donošenje Akcionog plana i njegovu buduću primenu. Javno čitanje Strategije za razvoj obrazovanja do 2020. godine koje se održava 18. aprila u beogradskom Medija centru, prvo je u nizu takvih diskusija.

Deo Inicijative za reformu obrazovanja je i veb aplikacija „Bolja škola bolji faks“ (www.popravni.rs) za prijavljivanje problema u obrazovanju. Cilj ove aplikacije je da na nacionalnom nivou poveća učešće šire javnosti odnosno đaka, studenata (kao kranjih korisnika obrazovnog sistema) i njihovih roditelja u procesu reforme obrazovanja. Na lokalnom nivou, cilj aplikacije je da se skretanjem pažnje zajednice, medija i šire javnosti povećaju šanse da se određeni problem zaista i reši.