Home [njuz] Objavljeno deseto izdanje Vodiča kroz domaće i inostrane izvore finansiranja

Objavljeno deseto izdanje Vodiča kroz domaće i inostrane izvore finansiranja

33
0
Grаđanske inicijative su u partnerstvu sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom i Kancelarijom za evropske intergacije, pripremile deseto izdanje Vodiča kroz potencijalne domaće i inostrane izvore finansiranja.

Kao i u prethodnim izdanjima u desetom izdanju Vodiča predstavljeni su ažurirani podaci o raspoloživim sredstvima međunarodnih i domaćih donatora i državnih institucija, namenjenim finansiranju organizacija civilnog društva, opština, malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i pojedinaca.

Ovde možete pročitati on line izdanje Vodiča koji je u html verziji dostupan na ovom linku.

Namera autora/ki Vodiča bila je da publikovanjem podataka doprinese kako društvenom, tako i ekonomskom poboljšanju života građana u Srbiji, kao i da podstakne saradnju između različitih aktera sa sličnim sadržajima rada.

U prvom izdanju „Vodiča kroz potencijalne domaće i inostrane izvore finansiranja u Srbiji” mogle su se pronaći informacije o programima 76 donatora, od čega je domaćih bilo svega 10, dok najnovije deseto izdanje sadrži informacije o 115 donatora, od čega su 43 domaća. Prilikom izrade ovog izdanja Vodiča, po prvi put su pozivi za dostavljanje podataka upućeni na adrese 400 fondacija i zadužbina registrovanih u Srbiji.

Iz malog broja pristiglih prijava je očigledno da se fondacije i zadužbine u Srbiji ne osnivaju sa ciljem obezbeđivanja finansijske podrške OCD, već za filantropske i druge aktivnosti kao što su, na primer, očuvanja lokalnog kulturnog i istorijskog nasleđa, obezbeđivanje stipendija lokalnim studentima, i drugo. U najvećem broju slučajeva su to male fondacije koje neguju određene kulturne i tradicionalne programe i pokušavaju da obezbede finansijska sredstva za svoje aktivnosti.

Imajući u vidu podatke iz istraživanja o stanju organizacija civilnog društva u Srbiji iz 2011. godine, koje ukazuje na veliki broj novoosnovanih organizacija, sa jedne strane, i na lošu finansijsku situaciju postojećih OCD-a u Srbiji sa druge strane, ovaj Vodič se nametnuo kao pouzdani izvor informacija za sve one koji pokušavaju da pribave sredstva za rad svojih organizacija.

Kako su podaci u Vodiču podložni promenama i zahtevaju gotovo svakodnevno ažuriranje, molimo zainteresovane organizacije/donatore da o novinama u svojim programima blagovremeno obaveste tim Građanskih inicijativa koji je odgovoran za ovu bazu podataka kako bi se periodično vršile izmene.

Istovremeno, upućujemo sve zainteresovane da redovno proveravaju veb-sajtove potencijalnih donatora čak i kada je nekom od programa objavljenom u ovom izdanju Vodiča istekao rok, jer je moguće objavljivanje novih konkursa i javnih poziva, u skladu sa strateškim opredeljenjima svakog pojedinačnog donatora.

Građanske incijative skreću pažnju da, usled dinamike pripreme Vodiča i različitih rokova donatora, postoji mogućnost da je nekim od konkursa istekao rok.