Home [njuz] Beogradski studenti osvojili međunarodni debatni turnir

Beogradski studenti osvojili međunarodni debatni turnir

36
0

Studenti Univerziteta u Beogradu Helena Ivanov i Stefan Siridžanski ostvarili su veliki uspeh proteklog vikenda osvojivši prvo mesto na međunarodnom debatnom turniru “Leiden Open 2013” u Lajdenu, Holandija.

Na turniru, koji se održao 22, 23. i 24. marta takmičila su se 52 tima iz cele Evrope, a Helena i Stefan su uspeli da pobede u kategoriji mladih debatera.

Helena i Stefan su studenti druge godine politikološkog i međunarodnog smera Fakulteta političkih nauka, a pobedi u Lajdenu je prethodio plasma u polufinale međunarodnog turnira u Budimpešti na Centralnoevropskom univerzitetu (CEU). Oni se već dve godine aktivno bave debatovanjem kao članovi Debatnog kluba FPN sa kojim učestvuju na domaćim i međunarodnim takmičenjima u debati.

“Nastupati u finalu međunarodnog turnira je velika čast jer tu predstavljamo daleko više od sebe imenom i prezimenom – predstavljamo i fakultet i Univerzitet, kao i širu debatnu zajednicu ovde” kažu Helena i Stefan nakon finala.

Pored pobede Helena Ivanov je proglašena za 2. najbolju govornicu turnira, Stefan Siridžanski je zauzeo 5. mesto, a Una Vojvodić, takođe studentkinja FPN na novinarsko komunikološkom smeru je bila 7. govornica turnira.

Teme na turniru su bile:

Prva runda: Ovaj dom bi kriminalizovao članstvo u bandama (THW ciriminalize gang membership)

Druga runda: Ovaj dom veruje da bi agencija za usvajanje trebalo da daju decu porodicama slične kulture kao njihovi biološki roditelji (THBT adoption agencies should place children in families with a similar culture to that of their biological parents)

Treća runda: Ovaj dom bi zahtevao ponovnu ratifikaciju svih međunarodnih sporazuma, uključujući EU, referendumom na svakih deset godina (THW require re-ratification of all international treaties, including the EU, by popular referenda every decade)

Četvrta runda: Ovaj dom veruje da međunarodna zajednica treba da tretira špijunažu kao opravdanje za vojnu odmazdu (THBT the international community should treat espionage as a justification for military retaliation)

Peta runda: Ovaj dom veruje da bi mediji trebalo da objave i kriminalčevu stranu priče (THBT the media should also publish the criminal’s story)

Finale: Ovaj dom veruje da LGBT pokreti treba da napuste “rođen sam ovakav” kampanju (THBT the LGBT rights movement should abandon the ‘born this way’ campaign)