Home [ volontiranje ] POZIV ZA VOLONTERE: Sat za nasu planetu, 23. mart u 20.30 sati

POZIV ZA VOLONTERE: Sat za nasu planetu, 23. mart u 20.30 sati

86
0

Organizator programa: “WWF – World Wide Fund for Nature” ili “Svetski fond za prirodu” osnovan je 1961. godine. Danas sa vise od 5 miliona pristalica na svih 5 kontinenata, WWF ima predstavnistva u više od 90 zemalja i moze slobodno da tvrdi da je odigrao kljucnu ulogu u razvoju medjunarodnog pokreta za ocuvanje prirode. www.panda.org

O programu: Stotine miliona ljudi, organizacija, kompanija  sirom sveta se ujedinjuju svake godine u akciji Sat za nasu planetu  u zelji da se odgovrnima posalje snazna poruka da se protiv klimatskih promena moze i mora preduzeti nesto.
Najveci svetski volonterski dogadjaj u oblasti zastite zivotne sredine, kog je pre sedam godina pokrenuo WWF, ove godine organizuje se 23. marta u 20:30 sati.

„Sat za nasu planetu“ (Earth Hour) je nastao 2007. godine u Sidneju (Australija) u organizaciji WWF-Svetskog fonda za prirodu, kao podrska inicijativi protiv klimatskih promena. Pokazavsi stav povodom neracionalne potrosnje elektricne energije i emisije CO2, dva miliona ljudi i vise od 2000 kompanija iskljucilo je svetlo na sat vremena.

U medjuvremenu, “Sat za nasu planetu” je postao najveca svetska globalna akcija u kojoj milioni ljudi, kao i nebrojene institucije, kompanije i mnoge organizacije, gase svetlo na sat vremena, a dekorativne rasvete su iskljucene i na zdanjima kao sto su Zabranjeni grad u Pekingu, Ajfelov toranj u Parizu, Bakingemska palata u Londonu, zgrada opere u Sidneju, cuveni most Golden Gate i mnogi drugi.
Satu za nasu planetu ce se prikljuciti vise stotina miliona ljudi, u preko 7000 gradova u 152 drzave. Osim poziva pojedincima i institucijama da iskljuce svetlo, cilj nam je da ljude angazujemo da razmisljaju i delaju i nakon ovih sat vremena.

Podrsku ovoj akciji su pruzile gradske uprave Beograda, Novog Sada i do sada preko 40 opstina u Srbiji, relevantna ministarstva i institucije, univerziteti u Srbiji, brojni mediji, kao i mnoge druge organizacije civilnog drustva, kompanije i poznati pojedinci.

Zaduzenja volontera:
•    podrska organizatorima na promociji dogadjaja “Sat za nasu planetu” koja ce se odrzati u trznom centru „Delta City“ 15, 16. i 17. marta u periodu od 10.00 do 22.00 (u smenama od 10-14, 14-18, 18-22 sata):
1.    cirkulisanje po trznom cetru i podela bookmarker-a kao poziva gradjanima da se prikljuce akciji za 23. mart i u periodu od 20.30 do 21.30 ugase sve svoje potrosace elektricne energije.
2.    dezurstvo za info pultom gde ce se sa posetiocima raditi racunanje ekoloskog otiska, kviz o vodenom otisku, popunjavanje upitnika o klimatskim promenama; podela promo materijala, tj. pozivanje na akciju i na dogadjaje u Beogradu, Novom Sadu, Nisu i ostalim gradovima u kojima ce se odrzati ista akcija.
•    podrska organizatorima u organizaciji dogadjaja “Sat za nasu planetu” 23. marta, na Studentskom trgu u Beogradu, u vremenu od 18.00 do 22.00 sati.

Rad sa volonterima: Volonteri ce raditi u grupi a za koordinisanje njihovih obaveza ce biti odredjena jedna osoba iz same grupe volontera, u svakoj smeni. Posle selekcije, izabrani volonteri ce se sastati sa timom na orijentaciji, gde ce se dogovoriti oko obavljanja predvidjenih zadataka. Molimo vas da se ne prijavljujete ako ne mozete da dodjete na pripremni sastanak.

Vreme angažovanja: Potrebni su volonteri u „Delta City“-ju 15, 16. i 17. marta u periodu od 10.00 do 22.00 (u smenama od10-14, 14-18, 18-22 sata) i 23. marta na Studentskom trgu od 18.00 do 22.00 sati.  Prioritet ce dobiti volonteri koji mogu da budu na raspolaganju u vecem broju smena.

Pripremni sastanak je obavezan. Odrzace se u cetvrtak, 14.03. u popodnevnim satima, ali tacno mesto (Novi Beograd ili centar grada) i vreme znacemo tek kada napravimo selekciju.

Profil volontera: Nije neophodno nikakvo prethodno znanje ili vestina za obavljanje ovog posla. Bitno je pre svega da volonteri zele da nauce i da pomognu. Sve potrebne informacije volonteri ce dobiti na orijentaciji, a u toku programa ce imati podršku koordinatora volontera i clanova organizacionog tima.

Broj volontera: 10 volontera za “Delta City” i 15 za dogadjaj na Studentskom trgu

Sta volonter moze da ocekuje od programa:

–    da bude deo jedinstvene beogradske, srpske i svetske manifestacije
–    da nauci kako se racuna ekoloski otisak, o klimatskim promenama, o ekoloskim organizacijama u Beogradu i sire
–    zanimljiva poznanstva i druzenje sa ljudima slicnog interesovanja
–    da bude deo dinamicnog i drustveno angazovanog tima
–    majicu i osvezenje
–    potvrdu o volontiranju i ucescu

Rok i način prijavljivanja:
Prijavu mozete naci ovde: http://istrazivaci.wufoo.eu/forms/poziv-za-volontere-sat-za-nau-planetu/
Prijava traje do srede, 13. marta, do 11.00 sati. Svi volonteri ce biti obavesteni o rezultatu selekcije do 13.00

Mladi istrazivaci Srbije – Volonterski servis Srbije su zaduzeni za regrutaciju volontera: Bulevar umetnosti 27, Novi Beograd, www.mis.org.rs, vss@mis.org.rs