Home [njuz] Okrugli sto o socijalnim merama za mlade

Okrugli sto o socijalnim merama za mlade

32
0
Prvog dana konferencije „Godinu dana primene Zakona o socijalnoj zaštiti”, 23. januara održan je okrugli sto na kome je predstavljena Analiza primene mere Integrisane usluge za mlade u oblasti zapošljavanja i obrazovanja mladih koji su korisnici socijalne zaštite.

Cilj Okruglog stola je da okupi sve relevantne aktere koji se direktno bave pitanjima socijalne isključenosti mladih na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i da ukaže na primere dobre prakse i izazove u primeni novog Zakona o socijalnoj zaštiti. Učesnici na okruglom stolu su bili predstavnici centara za socijalni rad, lokalnih filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, srednjih škola, institucija i organizacija koje pružaju socijalne usluge za mlade.

Ispred Građanskih inicijativa učesnike je pozdravila Jelena Milovanović, koordinatorka Programa za mlade Građanskih inicijativa.

Bojana Jevtović, koordinatorka projekta iz Građanskih inicijativa zajedno sa partnerima sa lokala, predstavila je nalaze i preporuke analize. Takođe na temu poboljšanja položaja mladih koji su u sistemu socijalne zaštite govorili su Vesna Vidojević ispred Ministarstva omladine i sporta, Bojan Ristić ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Nikola Atanacković ispred Nacionalnoj službe za zapošljavanje. Na kraju o izazovima i preduslovima koji su potrebni za razvoj integrisanih usluga za mlade govorila je Marina Petrović, ekspertkinja u toj oblasti.

Nakon predstavljanja rezultata analize I uvodnih izlaganja govornika, usledila je diskusija učesnika o mogućnostima za razvoja međusektorke saradnje kao osnova za uspostavljanje integrisanih usluga za mlade. Tokom diskusije otvoreno je više tema – nedostatak sistemske uređenosti ovog pitanja, preopterećenost centara za socijalni rad, ekonomska kriza, potreba za uključivanjem mladih korisnika socijalne zaštite u proces odabira usluga. Svi učesnici su se složili da je saradnja među institucijama na jako lošem nivou i da je neophodno uključivanje i volja svih relevantnih aktera.

Zaključak je da je neophodno usvajanje podzakonskog akta koji će regulisati međusektoraku saradnju na nacionalnom nivou, kako bi se ta saradnja sistemski uredila i na lokalu putem potpisivanja Protokola o saradnji. Međutim istaknuto je da se moraju negovati primeri dobre prakse kako bi potpisani Protokoli o saradnji između institucija zaista I zaživeli u praksi. Predstavnici organizacija civilnog društva su istakli da u procesima reforme i uspostavljanja boljeg sistem usluga ne smemo da zaboravimo mlade koji su teškom društveno – socijalnom položaju, moramo da mislimo kako da pomognemo mladima u sistemu socijalne zaštite da prevaziđu teškoće a ne da ih tretiramo kao problem.
Konferencija je organizovana u okviru projekta „Inicijativa za praćenje socijalne politike” kog Građanske inicijative realizuju u partnerstvu sa koalicijom Kontakt organizacija civilnog društva uz finansijsku podršku Norveške Ambasade.