Home [njuz] Volonterski kampovi prilika da obiđete svet

Volonterski kampovi prilika da obiđete svet

50
0

 Preko udruženja Mladi istraživači Srbije možete na Tajlandu da pomažete stanovništvu da u oblastima pogođenim cunamijem obnove kuće i sela. U Meksiku noću možete da čuvate gnezda kornjača na plažama, velškom cirkusu možete da pomažete na turneji i naučite cirkuske veštine, a u Tuluzu da istražujete istoriju i arhikteturu zaštićenih zamkova.

– Nudimo oko 3.000 kampova širom sveta. Oni su tematski veoma različiti, ali su najčešće ekološkog tipa – sređivanje parkova, čišćenje dvorišta škola i slično. Volonteri tamo borave između 10 i 21 dan, rade pet sati dnevno, a vikend im je slobodan – priča Darko Vasiljević, koordinator volonterske razmene Mladih istraživača.

Za kampove mogu da se prijave svi koji imaju više od 18 godina i govore engleski ili jezik zemlje u koju idu. Iako većina njih ima između 20 i 25 godina, volonteri svih uzrasta su dobro došli. Organizator kampa obezbeđuje smeštaj i hranu, a volonteri sami plaćaju put.
– Oko 700 ljudi iz Srbije otišlo je ove godine u kampove širom sveta. Najpopularniji su oni u Francuskoj i Nemačkoj jer njihovi organizatori imaju najviše iskustva – priča Vasiljević.

Međutim, zanimljivo je da volonteri u Japanu teraju majmune sa polja koristeći vatrometne rakete, u Slovačkoj ljubitelji ptica broje rode, laste i prave kućice za sove. U Španiji čiste otiske stopala dinosaurusa iz fosilnih iskopina, a u Flensburgu u Nemačkoj snimaju dokumentarni film o svakodnevnom životu grada. U Grčkoj volonteri obeležavaju drevne maratonske staze na Peloponezu, a u Maroku uče marokanske zanatske tehnike izrade grnčarije.

Kampova ima i u Srbiji

U Srbiju zbog kampova godišnje dođe oko 400 stranaca i oni, između ostalog, u palićkom zoo vrtu čiste kaveze ili idu u umetničke radinice u Kosjeriću gde se nalazi jedini muzički kamp.
Tamo se na 10 dana okupe muzičari, uvežbaju nekoliko kompozicija i snime CD.

Izvor: 24 sata