Home [njuz] Od Egzita dva miliona za stanove i talente

Od Egzita dva miliona za stanove i talente

62
0

exit_paznja.gifI ove godine Univerzitet u Novom Sadu pružio je punu podršku i pomoć u organizovanju i održavanju festivala Egzit davanjem na korišćenje dela zelene površine od Ulice dr Zorana Đinđića do dunavskog šetališta (osim uređenog parking-prostora u okviru te površine), na kojoj se u toku festivala organizuje kamp za goste.

Za razliku od svih prethodnih godina, kada je ovo univerzitetsko zemljište Egzitu ustupano besplatno, sada je Univerzitet insistirao, a Udruženje „Egzit“ prihvatilo, da za ustupanje ovog prostora i plati.
Nadležni univerzitetski organi saglasili su se da novac koji bi „Egzit“ uplatio treba da se usmeri za poboljšanje uslova života i rada najtelentovanijih studenata i mladih nastavnika, naučnika i umetnika s UNS-a.

Ovaj predlog je i realizovan i, kako je juče na sednici Senata UNS-a saopštila rektorka prof. dr Radmila Marinković-Nedučin, Novosadski univerzitet i Udruženje „Egzit“ potpisali su ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji za vreme trajanja festivala Egzit 2007.
Po tom ugovoru, „Egzit“ se obavezao da će za korišćenje pomenute površine na obodu univerzitetskog Kampusa uplatiti dva miliona dinara (bruto), i to univerzitetskim fondacijama za izgradnju stanova za mlade nastavnike, naučnike i umetnike i za stipendiranje darovitih studenata.

Takođe je precizirano da će „Egzit“ organizovati kamp u skladu sa svim zakonskim i drugim propisima i snositi troškove njegovog postavljanja, korišćenja i demontiranja; da će snositi štetu koja eventualno nastane na objektima ili sredstvima Univerziteta; preuzeti svu odgovornost za bezbednost korisnika kampa i drugih osoba u kampu…
Prof. dr Ljiljana Subotić, dekan Filozofskog fakulteta, pored kojeg se neposredno nalazi festivalski kamp, na jučerašnjoj sednici Senata apelovala je na organizatore Egzita 2007. da obezbede redare koji će obezbeđivati zgradu ovog fakulteta.

Kako je objasnila rektorka, u ugovoru zaključenom s Udruženjem „Egzit“, pored brige o bezbednosti i redu u celom univerzitetskom Kampusu, organizatoru festivala posebno je skrenuta pažnja da vodi računa o imovini i bezbednosti fakulteta koji su u neposrednoj blizini festivalskog kampa: Filozofskom, Pravnom i Poljoprivrednom.

Zadovoljni brojem prijavljenih kandidata

Za upis na 14 fakulteta Univerziteta u Novom Sadu u prvom upisnom roku konkurisalo je 8.935 svršenih srednjoškolaca, njih 8.888 polagalo je prijemni, a položilo ih je 8.490.
Ovi podaci juče su prezentovani članovima Senata, najvišeg stručnog univerzitetskog organa. Konstatovano je da su broj prijavljenih kandidata i prolaznost na prijemnim ispitima sasvim zadovoljavajući, s obzirom na to da u prvu godinu osnovnih studija u 2007/8. na fakultetima Novosadskog univerziteta mogu da se upišu 9.102 brucoša, od kojih 4.291 na teret budžeta.

Univerzijada zaobilazi UNS!?

Na zasedanju Senata postavljeno je i pitanje zbog čega je Univerzitet u Novom Sadu diskriminisan kada je u pitanju organizacija Univerzijade 2009. u Beogradu.
Kako je rečeno, dosad je sa svim univerzitetima u Srbiji, osim s Novosadskim, potpisan ugovor o saradnji povodom organizovanja Univerzijade 2009.
Prokomentarisano je da se „ne može nešto zvati univerzitetskim ako ne učestvuju svi univerziteti“ i da će se Univerzitet u Novom Sadu zbog ovoga obratiti svim nadležnim državnim organima.

Izvor: Dnevnik