Home [njuz] Mladi završili treninge, uskoro počinju prakse

Mladi završili treninge, uskoro počinju prakse

41
0

student25U okviru programa Biznis mladih Srbije krajem juna i početkom jula održani su treninzi za mlade praktikante (nezaposleni od 18 do 30 godina) u Novom Sadu, Nišu i Subotici. Učesnici treniga su sa teritorije četiri međuopštinska partnerstva, predvođena Nišem, Suboticom, Novim Sadom i Kraljevom. Obuke su pripremile mlade ljude za ulazak na tržište rada i pomogle im da razviju veštine potrebne za adaptaciju na radno okruženje. Prvi deo treninga odnosio se na pisanje biografije (CV) i propratnog pisma, što predstavlja prvi kontakt sa potencijalnim poslodavcem, na osnovu kog se stiče prvi utisak. Imajući u vidu da poslodavci na pregled biografija “troše” u proseku oko 20 sekundi, od izuzetne je važnosti posvetiti se pisanju kvalitetne biografije. Drugi deo treninga ticao se pripreme za intervju za posao. Predstaviti se najbolje moguće u toku kratkog razgovora sa poslodavcem nije jednostavno i zato se na treninzima ova veština stiče vežbom simulacije. Učesnike treninga je preselektovala Nacionalna služba za zaopošljavanje, a na osnovu zahteva za praktikantima koje su uputile kompanije koje su odabrane za učešće u programu. Mladi koji uspešno završe trening i koji su odgovarajući po stručnim kvalifikacijama dobiće priliku da odu na razgovor za posao kod preselektovanih poslodavaca. Na razgovoru sa poslodavcem oni će imati priliku da se izbore za pohađanje prakse, a ukoliko se tamo dokažu može ih čekati zaposlenje.

Javni poziv za poslodavce bio je raspisan 1. juna, a na selekcionim komisijama koje su se održale 21. juna u Novom Sadu, Subotici, Kraljevu i Nišu, odabrana su preduzeća i preduzetnici koji će primiti mlade na radne prakse. Na poziv se odazvalo 83, a za prvi ciklus praksi odabrano je ukupno 13 kompanija, iz niškog međuopštinskog partnerstva – Tagor EMS, Tagor, PTR Vispromet Tim, iz subotičkog – Master Plast, RTV Radio Sreće, Vladas Bike, IK Kancelarija za knjigovodstvene usluge, iz kraljevačkog – Cini Invest, Elektrovatat CSLAB, STKZR Makro Bela, Metaloprodukt i novosadskog – Televent DMS, Ekonomist Elekto.

Prakse će početi 1. avgusta, a cilj programa je da se mladima omogući sticanje radnog iskustva, koje je jedan od ključnih uslova za zapošljavanje na savremenom tržištu rada. Svaki poslodavac koji je ušao u Program donosi odluku o praktikantu koga će angažovati na osnovu obavljenih intervjua. Treninge je pohađalo 58 učesnika, a 39 njih će pohađati prakse.

Program „Biznis mladih Srbije“ će mladima na praksi obezbediti dvomesečnu novčanu nadoknadu, a poslodavci će im dodeliti mentora koji će pratiti njihov rad i razvoj i pomagati im da što bolje odgovore na poslovne zadatke i izazove. Nakon obavljene dvomesečne prakse praktikanti će dobiti uverenje o obavljenoj radnoj praksi od poslodavca i programa „Biznis mladih Srbije“.

Program „Biznis mladih Srbije“ pokrenut je kao partnerska inicijativa SMart kolektiva, Erste Banke i Nacionalne službe za zapošljavanje, uz podršku USAID Projekta održivog lokalnog razvoja i Ministarstva omladine i sporta.