Home [njuz] Većina srednjoškolaca u Srbiji ne bi se družila sa pripadnicima neke od...

Većina srednjoškolaca u Srbiji ne bi se družila sa pripadnicima neke od manjina

67
0

mladi12Većina srednjoškolaca u Srbiji ne bi se družila sa pripadnicima neke od manjina, a najmanje poželjni za druženje su Albanci, muslimani i seksualne manjine.

To je pokazalo istraživanje koje su YUCOM i Beogradski centar za ljudska prava sproveli u više gradova Srbij.

Na nivou Srbije 30 % srednjoškolaca reklo je da bi se sa svima družilo ako im kao ljudi odgovaraju, a taj procenat ide i do 78% u Somboru, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno u okviru projekta borbe protiv diskriminacije u obrazovnom sistemu.

Srednjoškolci su kao najmanje poželjne prijatelje navodili LGBT osobe sa kojima se ne bi družilo 21 odsto ispitanika, Albance (19 odsto) i muslimane (10 odsto), preneo je portal EurAktiv Srbija.

Kako je rečeno na predstavljanju rezultata projekta u Vršcu, u okviru koga su organizovani i seminari za srednjoškolce, pokazalo se da je uticaj medija i porodične sredine na njih dosta jak, ali i da u prvi mah žustro brane svoje stavove, dok kasnije postaju otvoreni za protivargumente.

Srednjoškolci, takodje, ne vladaju jasnom definicijom diskriminacije ili drugim pojmovima poput LGBT, a diskriminaciju neretko mešaju sa drugim pojavama, rečeno je na predstavljanju rezultata projekta.

Prema mišljenju srpskih srednjoškolaca, grupa koja je najviše diskrimisana u Srbiji su Romi, a slede je pripadnici LGBT populacije i osobe sa invaliditetom.

Na pitanje da li su ikada bili diskriminisani, 36 odsto srednjoškolaca je odgovorilo potvrdno a 59 odsto je izjavilo da nije bilo diskriminisano.

Prema istraživanju, gotovo svi srednjoškolci su bili svedoci diskriminacije: ukupno 84 odsto je izjavilo da su primetili da je neko u okruženju bio diskriminisan, dok je 14 odsto reklo da to nije primetilo.

Velika većina srednjoškolaca, ukupno 96 odsto, smatra da su diskriminacija i nasilje povezani.

Medju srednjoškolcima preovladjuje negativan odnos prema homoseksualnosti: 27 odsto smatra da je homoseksualnost nešto što treba da ostane izmedju četiri zida, a 23 odsto smatra da homoseksualnost ugrožava decu.

Na nivou Srbije 16 odsto smatra da pripadnici LGBT populacije treba da imaju sva prava kao i većina stanovništva, a 12 odsto da treba da imaju sva prava osim prava na usvajanje.

Najtolerantniji su srednjoškolci u Vojvodini u kojoj 30 odsto smatra da homoseksualci treba da imaju sva prava.

Pored istraživanja o stavovima srednjoškolaca o manjinskim grupama, nasilju i diskriminaciji u okviru projekta su organizovani i seminari za srednjoškolce u 10 gradova Srbije, kao i za prosvetne savetnike i inspektore, i savetovanja za roditelje.

Projekat su sproveli Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Beogradski centar za ljudska prava od juna prošle godine do juna 2012. u više od 30 škola, a učestvovali učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola.

Projekat je finansirala Delegacija EU u Srbiji.

Izvor: Beta