Home [ volontiranje ] POZIV ZA VOLONTERE – AFRO FESTIVAL 2012

POZIV ZA VOLONTERE – AFRO FESTIVAL 2012

93
0
mladi16Bazar, vez, perkusije, salsa, muzika i ples, simboli, tradicija, nakit, figure – nezaboravan doživljaj putovanja u kulturu
Organizator volonterskog programa i Festivala: Muzej afričke umetnosti je prvi i jedini muzej u ovom regionu koji je isključivo posvećen kulturi i umetnosti afričkog kontinenta. Po ocenama stručnjaka beogradski muzej predstavlja reprezentativnu kolekciju afričke umetnosti.

Pored stalne postavke, Muzej priređuje tematske izložbe koje obuhvataju najvažnije segmente tradicionalne i savremene afričke umetnosti. Iako je postojećim materijalom uglavnom predstavljeno područje zapadne Afrike, Muzej raznovrsnim aktivnostima nastoji da prikaže i druge regione – severnu, istočnu, centralnu i južnu Afriku.
O Festivalu: Afro festival je kulturna manifestacija koja se jednom godišnje organizuje u Muzeju afričke umetnosti, i predstavlja jedinstven program, kako u našoj zemlji tako i u širem regionu.
Afro festival je godišnja manifestacija Muzeja afričke umetnosti na kojoj se kroz izložbe, koncerte, javna vođenja, filmske i video projekcije, likovne i muzičke radionice, kao i prodajne izložbe promoviše i predstavlja kulturno nasleđe Afrike. U današnjem svetu afričke umetnosti i kreativnost prevazilaze okvire jednog kontinenta i zbog toga MAU kroz različite kulturne sadržaje želi da ukaže na značaj afričkog umetničkog nasleđa i izvan granica kontinenta. Afro fesival 2012 će se održati u Muzeju afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd, 23. i 24. juna.
Rad sa volonterima i priprema: SVI odabrani volonteri/ke će proći obuku, jedan sastanak od sat vremena u Muzeju gde ce volonteri dobiti instrukcije I biti upoznati sa dataljama organizacije festivala.
To će biti četvrtak, 21. jun, u 16h, u Muzeju. Prisustvo svih volontera AF 2012, na tom sastanku je OBAVEZNO.
Vreme angažovanja: Očekujemo da se volonteri uključe oba dana (23. i 24. jun), po jednu smenu svakog dana. U prijavi ćete moći da obeležite koja je to smena.

Profil volontera: studenti završnih godina društvenih fakulteta. Nije neophodno nikakvo dodatno znanje ili veština za obavljanje ovog posla.
Bitno je samo da volonteri žele da nauče i da pomognu. Sve potrebne informacije volonteri će dobiti na obuci, a u toku programa će imati podršku koordinatora volontera. Ako biste mogli da
se uključite kao koordinatori smene, uslov je da ste ranije bili koordinator/ka bilo kakve grupe, što ćete i opisati u prijavi.
Opis posla:
SUBOTA, 23 JUN od 09 do 18h – za potrebe programa AFRIČKOG BAZARA (jedna smena od 9h-13.30h, druga smena od 13.30h-18h)
OBAVEZE:
-pomoć kustosima pri aranžiranju prodajnih štandova
-pomoć za štandom tokom bazara (prodaja, usluživanje, davanje informacija)
-pomoć animatorima na kreativnim radionicama
NEDELJA, 24 JUN od 09 do 18h – za potrebe programa DURBAR
(jedna smena od 9h-13.30h, druga smena od 13.30h-18h)
OBAVEZE:
-pomoć kustosima i članovima afričkih ambasada pri aranžiranju štandova
-pomoć za štandom tokom durbara (prodaja, usluživanje, davanje informacija)
-pomoć animatorima na kreativnim radionicama
Broj volontera: PO ŠEST VOLONTERA + JEDAN KOORDINATOR ili *KA u svakoj smeni.
Šta volonter može da očekuje od programa:
– da bude deo tima
– zanimljiva poznanstva i nove veštine
– da bude deo dinamičnog, društveno angažovanog i  kreativnog tima
– potvrdu o volontiranju i učešću
– jedan katalog izdanja Muzeja afričke umetnosti po svom izboru
Rok i način prijavljivanja:
Prijava traje do ponedeljka, 18. juna u 9.00 sati ujutru. Potom ćemo vam javiti da li ste primljeni ili ne, kako biste bili spremni za obuku 21. juna.
Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije su zaduženi za regrutaciju i selekciju volontera: Bulevar umetnosti 27, Novi Beograd, www.mis.org.rs, vss@mis.org.rs

PROGRAM FESTIVALA

Subota 23. jun

10 do 18h AFRIČKI BAZAR

Afrički bazar je popularna manifestacija Muzeja afričke umetnosti koja promoviše likovnu i primenjenu umetnost afričkog kontinenta. Zamišljena je kao prodajna izložba umetničkih i zanatskih predmeta: maski, skulptura u kamenu i drvetu, rukom pravljenih i bojenih tkanina, slika, batika, nakita, dekorativnih predmeta za enterijer.

12-17h Radionice afričkog veza

Tema ovogodišnjeg Afro festivala je Vez. Pozivamo vas da učešćem u radionicama istražite istoriju i kulturno značenje pojedinih vrsta veza u Africi.

Za razumevanje značaja i važnosti tekstila u afričkim kulturama, neophodno je poznavanje simbola iskazanih likovnim sredstvima. Simboli su skoro uvek u tesnoj vezi sa predanjem i usmenom tradicijom. Ono što je za afričku umetnost opšta karakteristika – povezivanje verbalnog iskaza i likovne umetnosti – posebno je značajno za umetnost veza. Motiv često zamenjuje pisanu reč, odnosno prenosi poruke značajne za pojedinca, porodicu ili zajednicu.

15-18h      Perkusije sa Trijićem

Tokom dana biće periodično organizovane kraće sesije radionica perkusija

Nedelja – 24. jun

od 10h-18h  DURBAR!

Najznačajniji dan Afro festivala je Durbar: festival festivala – dan prijateljstva, muzike i plesa. Uz učešće afričkih ambasada u Beogradu – u prijatnom eksterijeru, bašti Muzeja – ovaj dan slavi afričku muziku, ples umetnost i kulturu. Posebno aranžirani štandovi sa predmetima umetničke, zanatske i suvenirske proizvodnje (tkaninama, nakitom, figurama u drvetu) doprinose duhu festivala koji na nezaboravan način dočarava kulturnu riznicu Afrike.  Uz ljubaznu podršku afričke diplomatske zajednice u Beogradu, posetiocima se pruža prilika da uživaju u kulinarskim specijalitetima iz različitih krajeva Afrike: Angole, Alžira, Egipta, Gane, Gvineje, Konga, Maroka i Tunisa.

12-17h Radionice afričkog veza

15-18h Nastup benda Salsa Y Punto

Ulaz. 100 din.