Home [ knjige/tribine ] Diskusija: Društveni centar – utopija, realnost, utopija

Diskusija: Društveni centar – utopija, realnost, utopija

46
0

work1Inicijativa za Društeni centar i Fakultet za pravne i političke studije dr Lazar Vrkatić pozivaju Vas na javnu diskusiju „Društveni centar – utopija, realnost, utopija“. Diskusija će se održati u ponedeljak 21. maja 2012. s početkom u 19h, u amfiteatru Fakulteta za pravne i poslovne studije dr Lazar Vrkatić, Bulevar oslobođenja 76, prvi sprat. Na skupu će govoriti aktivistkinja Inicijative mr Ivana Volić i aktivisti Nikola Burić i Marko Simić, dok će domaćin i voditelj biti prof. dr Petar Teofilović. Pored detalja vezanih za formiranje Inicijative, ulazak i boravak u kasarni, te izbacivanje, prisutni će imati priliku da saznaju šta je motivisalo aktiviste i aktivistkinje da se udruže u ovu Inicijativu, šta je to pravo na grad na koje se aktivisti i aktivistkinje pozivaju u svojoj borbi, zbog čega oni svoj ulazak u kasarnu smatraju legitimnim činom, kakav je odnos gradskih i republičkih struktura vlasti prema aktivistima i aktivistkinjama, koje aktivnosti sprovode nakon izbacivanja, koji su im planovi itd.

Diskusija je zamišljena kao interaktivan skup na kom će se prisutni ohrabrivati da postavljaju pitanja i iznose svoje mišljenje. Razgovor će biti dopunjen vizuelnim materijalom.

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative privukli su pažnju javnosti i medija ulaskom u objekat kasarne „Dr Arčibald Rajs“ 22. decembra 2011. godine i ostvarivanjem svoje vizije o Društvenom centru kao mestu susreta i razmene dostupnog svim građanima i građankama Novog Sada. Tokom tronedeljnog fizičkog postojanja Društvenog centra u oplemenjenom i oživljenom prostoru kasarne „Dr Arčibald Rajs“ održano je 18 edukativnih, kreativnih i humanitarnih radionica, 12 muzičkih programa, 9 tribina i okruglih stolova, 6 filmskih i video programa, 3 izložbe, 5 književnih programa, 5 performansa i 17 sportsko-rekreativnih sadržaja. Iako je nakon izbacivanja aktivista iz kasarne 13. januara 2012. Društveni centar u Novom Sadu prestao fizički da postoji, aktivisti i aktivistkinje okupljeni oko Inicijative su nastavili da ukazuju na potrebu oživljavanja napuštenih prostora i da se zalažu za stvaranje Društvenog centra, otvorenog mesta za SVE građane i građanke Novog Sada.