Home [akcija] Izložba mehaničkih naprava – Šta sve mogu da napravim od starog bicikla?

Izložba mehaničkih naprava – Šta sve mogu da napravim od starog bicikla?

56
0

work516. april 2012
Vracčarska bašta, 16.00 sati
Umetničke skulpture su nastale u blok kreativnoj radionici koju je vodio kolektiv Karkatag u Šumatovačkoj – Centru  za likovno obrazovanje za  vreme trajanja zimskog raspusta (januar 2012.) u okviru programa Sekretarijata za sport i omladine grada Beograda.

U radionici “Šta sve mogu da napravim od starog bicikla?” prikupljeni materijal je korišten u umetničke svrhe. Naglašavajući i ekološki značaj kreativnih  radionica ovog tipa, u ovom programu članovi kolektiva su  u radu sa decom i mladima koristili metod reupotrebe/reciklaže  za prenamenu starih bicikla i njihovih delova (koje je  kolektiv sakupio na otpadima sekundarnih sirovina) i izradu praktičnih predmeta koji  mogu imati svakodnevnu upotrebu. Polaznici su na  primeru nečega što im je blisko mogli da uče i oprobaju se u kreativnoj reciklaži, kao i radu sa alatima. U radionici koju je podržala i opština Vračar učestvovali su učenici beogradskih osnovnih i srednjih škola koji su kroz četiri dana konstruisanja, brušenja i zavarivanja došli do zanimljivih rešenja za reupotrebu odbačenih biciklističkih delova.

 

Na otvaranju će se dogoditi i promocija druge blok radionice Karkatag kolektiva iz ciklusa “Šta sve mogu da napravim…” pod nazivom “Muzika iz zupčanika” na kojoj se planira konstruisanje mehaničkih muzičkih instrumenata.

 

Karkatag kolektiv (www.karkatag.com)  interesuje kretanje mehanizama. Njihova interaktivnost i performativnost i njihov odnos sa ljudima i prostorom podstiče nas da izmišljamo i pravimo mašine koje generišu specifične događaje. Kao osnovni materijal kolektiv koristi nađene i odbačene mašine, njihove delove, kao i predmete iz svakodnevnog života, istražujući mogućnosti da se iskoriste njihova zatečena funkcionalnost, estetika i istorija koja varira između industrijske, ruralne i urbane.