Home [akcija] Na Dan studenata – protest, peticija za završetak reforme

Na Dan studenata – protest, peticija za završetak reforme

31
0

racunar3Dan studenata, 4. april, akademci dočekuju u atmosferi nedovršenih reformi, najavljuju protest i predaju peticije za izmenu Zakona o visokom obrazovanju, a razgovor sa mladima najavili su i predstavnici političkih partija, koji su u trci za izbore 6. maja.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović posetiće danas beogradski Fakultet organizacionih nauka, gde će biti predstavljeni studenti koji su na međunarodnim takmičenjima ostvarili vrhunske rezultate.

U Studentskom kulturnom centru, sa beogradskim studentima razgovaraće predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica i kandidat te stranke za gradonačelnika Beograda Aleksandar Popović.

Omladina Nove Srbije organizovaće u podne na platou ispred beogradskog Filozofskog fakulteta akciju pod nazivom “Biraj Srbiju”, kojom, kako su najavili, žele da ukažu na svakodnevne probleme sa kojima se mladi susreću.

U isto vreme na platou će biti i članovi asocijacije koja se predstavlja kao “Inicijativa za studentski sindikat”.

Oni će organizovati protest sa zahtevom da se uvede besplatno obrazovanje.

Pre protesta, predstavnici Studentske konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) i drugih studentskih udruženja predaće u 10 sati peticiju Ministarstvu za izmenu Zakona o visokom obrazovanju, a centralnu proslavu obeležavanja Dana studenata organizovaće Udruženje studenata Studentskog grada.

Program će početi u 18 sati i trajaće do ponoći, a studente će pozdraviti student prorektor Univerziteta u Beogradu Milan Krstić.

Govoreći o položaju studenata i peticiji, predsednik SKONUS-a Miša Živić u izjavi Tanjugu izrazio je očekivanje da Ministarstvo neće ostati imuno na zahteve studenata i da će u najskorije vreme reagovati.

“Nova školska godina se bliži i studenti moraju da znaju koji su uslovi upisa. Nećemo odustati od naših zahteva, pogotovo ne od zahteva da 48 bodova bude dovoljno za upis na budžet u narednu godinu, jer smatramo da sistem još nije dovoljno reformisan da bi tu nastupile bilo kakve promene”, naveo je Živić.

On je podsetio da je Srbija ove godine dobila lošiju ocenu za primenu Bolonjskog sistema, (3,11 – ranija ocena bila je 3,8), čemu je, kako smatra, u velikoj meri doprinelo to što su izostale suštinske reforme, modernizacije nastavnog programa, a sav teret pao na akademce.

Predsednik Saveza studenata Beograda Ranko Stojanović rekao je Tanjugu, povodom Dana studenata, da nije realno opteretiti studente sa 60 bodova po godini, ako profesori sami nisu aktivno krenuli da primenjuju Bolonju i ako se i dalje drže starog programa.

“Prvo treba prilagoditi uslove za učenje i polaganje ispita, a tek onda zahtevati 60 bodova”, rekao je Stojanović i naveo da su ipak, u određenim oblastima učinjeni pomaci.

Ministarstvo je znatno poboljšalo uslove u većini studentskih domova, gde je sada smešten veći broj akademaca, a u menzama se uz minimalne cene dobija maksimalan kvalitet, naveo je Stojanović.

Takođe, naveo je on, cene u zdravstvu se nisu menjale, a lekari u Studentskoj poliklinici su dostupniji.

“Problemi kod dodatnog vanfakultetskog obrazovanja studenata postoji kada su pitanju jezici, rad na računaru, a fali i dopunska nastava, što ćemo, nadam se u narednom periodu u saradnji sa Ministarstvom uspeti da realizujemo”, napomenuo je Stanojević.

Dan studenata, 4. april, obeležava se u znak sećanja na velike demonstracije koje su studenti u Beogradu organizovali 4. aprila 1936. godine, kada je u protestu, zbog jačanja fašizma u Nemačkoj, ubijen student prava Žarko Marinović.

Izvor: Tanjug