Home [akcija] Mladi aktivisti sa Kosova u poseti kolegama iz Srbije: Internet kao temelj...

Mladi aktivisti sa Kosova u poseti kolegama iz Srbije: Internet kao temelj saradnje

38
0

student6Predstavnici omladinskih organizacija građanskog društva sa Kosova boravili su početkom februara u poseti mladima iz nekoliko srpskih organizacija u okviru studijskih poseta aktivista susednih zemalja koje organizuje TACSO kancelarija. Gosti iz kosovske inicijative “Propeace Platform” i organizacije “Ilira” posetili su Novi Sad, Kikindu i Bor, a ugostili su ih kolege iz “Kikindske inicijative mladih” i “Asocijacije za razvoj Bor”.

 

Studijske posete predstavnika omladinskih organizacija Kosova i Srbije deo su strategije regionalnog projekta TACSO, kao model susreta i saradnje aktivista susednih zemalja. TACSO nastoji da podstakne upoznavanje, umrežavanje i razmenu iskustva mladih iz regiona, posebno onog aktivnijeg dela okupljenog oko organizacija građanskog društva.

Tokom ovih susreta, mladi s Kosova i Srbije značajno su unapredili rad na izradi zajedničkog veb-sajta pod simboličnim nazivom “Ambasada mladih” (Youth Embassy). Ovaj zajednički projekat predstavlja praktično rešenje stvaranja češćih, kvalitetnijih i dugoročnijih kontakata, kao i snaženja međusobne saradnje i realizacije projektnih aktivnosti.

Okupljeni oko omladinskih organizacija, uz pomoć interneta kao glavnog alata mladi će biti u prilici da zajednički kreiraju i koriste baze podataka, da formiraju regionalni registar omladinskih organizacija, a pre svega da u međusobnim kontaktima unapređuju položaj mladih na obe strane. Zajednička odluka ovih organizacija mladih je da u narednom periodu saradnja organizacija građanskog društva sa obe strane bude češća, kvalitetnija i sadržajnija.

Od mamuta do zavejanog Bora

Poseta mladih sa Kosova započeta je u zgradi Izvršnog veća Vojvodine u Novom Sadu gde su se aktivisti sastali sa Tatjanom Bajić Pejić, zamenicom pokrajinskog sekretara za sport i omladinu. Gosti s Kosova govorili su o svom iskustvu u realizaciji politika omladinskih organizacija, kao i o situaciji u kojoj organizacije građanskog društva deluju. Predstavnica vojvođanske Vlade kosovskim mladima predstavila je osnovna rešenja koja nudi Strategija za mlade u Srbiji, a posebno deo koji se odnosi na Akcioni plan za rad sa mladima u Vojvodini.

Tokom posete Kikindi mladi sa Kosova učestvovali su u panel diskusiji posvećenoj lokalnim politikama u vezi sa mladima, a ugostili su ih predstavnici kikindskih organizacija, udruženja, omladinskih saveta, omladinskih kancelarija za mlade kao i predstavnici lokalne samouprave.

Mladi iz Kikinde s ponosom su kolegama s Kosova pokazali 3D film o životu kikindskog mamuta, retke životinjske vrste čiji su ostaci stari više od million godina, pronađenog na obodu grada Kikinde. U okviru razmene međunarodnog iskustva i učešća mladih u kulturnom i životu regiona, domaćini su kolegama prikazali izložbu slika poznatog svetskog fotografa Rona Haviva. Ova postavka fotografija nastalih pre nekoliko godina, posvećena je zaštiti ljudskih prava, a izložbu je pratio i susret sa Marijom Gajicki, predstavnicom organizacije “Vojvođanka”, aktivne u sferi zaštiti ljudskih prava i prava žena.

Početak februara zasuo je čitav region nekadašnje Jugoslavije velikim smetovima snega praćenim veoma niskim temperaturama. Tako je bilo i mladima s Kosova i njihovim domaćinima iz Srbije u Boru, u istočnoj Srbiji, ali ih je to sprečilo jedino u nameri da posete duboke podzemne hodnike rudarskog-basena “Bor”, najvećeg rudnika bakra u ovom delu Evrope.

Omladinci iz Bora sa kolegama s Kosova posetili su redakciju regionalne RTV “Bor”, organizovali su debate u prostorijama Omladinske kancelarije opštine Bor, a zajednički su obišli i Brestovačku banju, popularno prirodno lečilište koje leži na ostacima vulkanskih nanosa.

Aktivisti omladinskih organzacija s Kosova biće u prilici da poslednje nedelje marta uzvrate gostoprimstvo kolegama iz Srbije, takođe u okviru tehničke podrške saradnji organizacija u regionu, koju finansira Britanska ambasada uz finansijsku podršku TACSO kancelarije, a sprovodi je Centar za istraživanje etniciteta iz Beograda.

Izvor: Tasco