Home [njuz] Većina pripadnika generacije iz 1971. i 1991. godine koji žive u državama...

Većina pripadnika generacije iz 1971. i 1991. godine koji žive u državama Zapadnog Balkana smatra da bi život bio bolji da je SFRJ opstala

107
0

muzika2Većina pripadnika generacije iz 1971. i 1991. godine koji žive u državama Zapadnog Balkana smatra da bi život bio bolji da je SFRJ opstala, rezultati su istraživanja koje je predstavljeno danas u Fondaciji Bos u Berlinu.

U istraživanju Evropskog fonda za Balkan je od 25. septembra do 17. oktobra učestvovalo više od 2.000 ljudi rođenih 1971. godine koji pripadaju poslednjoj generaciji Jugoslovena, kao i oni rođeni tačno 20 godina kasnije, koji se ne sećaju ratova, sukoba i raspada starog sistema.

Istraživanje je sporovedeno u Albaniji, Bosni i Hercegovini (BIH), Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Prema rezultatima koje je predstavio Srđan Bogosavljević iz Ipsos Stratedžik marketinga, poverenje u pripadnike drugih naroda kod većine ispitanika je na veoma niskom nivou.

Većina njih, sa izuzetkom stanovnika Hrvatske, Kosova, i pripadnika starije generacije Hrvata u BiH, međutim smatra da bi život bio bolji da je SFRJ opstala sa istim političkim sistemom i odnosima izmedu republika kao za vreme vladavine Josipa Broza Tita.

Osim starije generacije Srba u BIH i u Srbiji, većina ispitanika ipak smatra da je raspad SFRJ bio neizbežan.

Većina iz obe generacije, osim onih koji žive u Hrvatskoj i Srbiji, podržava članstvo, ili proces ulaska svoje zemlje u Evropsku uniju (EU).

Protiv članstva u Uniji je u Hrvatskoj 33 odsto generacije poslednjih Jugoslovena, i 44 odsto rođenih 1991. godine. U Srbiji se tako izjašnjava 47 odsto starije generacije, i 48 odsto rođenih 20 godina kasnije.

Veći broj pripadnika poslednje generacije Jugoslovena u Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji i BiH, smatra da su šanse za zaposlenje, ekonomska sigurnost i životni standard bili bolji u vreme njihovih roditelja.

Istraživanje pokazuje da pripadnici obe generacije nisu mnogo putovali u EU, a izuzetak je Hrvatska, gde je većina ispitanika u više navrata posetila zemlje Unije.

U mogućnost raspada EU veruje većina rođenih 1971. godine u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, kao i Srbi u BiH, dok su mlađe generacije optimističnije kada je reč o budućnosti EU.

Najveći broj ispitanika smatra da deli kulturu sa drugim zemljama Zapadnog Balkana, ili je barem ambivalentno prema tom pitanju.

Izvor: Beta