Home [njuz] Užice će tokom ove godine dobiti Integrisani univerzitet

Užice će tokom ove godine dobiti Integrisani univerzitet

63
0

rapIako su predstavnici gradske vlasti obećavali da će Užice tokom ove godine dobiti Integrisani univerzitet, na sednici Upravnog odbora Centra za osnivanje tog univerziteta, koja je održana pre neki dan, rečeno je da će prvi studenti biti upisani u oktobru 2013. godine.

Pre početka rada tog univerziteta, kako je istaknuto, trebalo bi da se izrade nastavni planovi i programi, ali i da se odaberu nastavnici. Budući univerzitet biće u bivšoj kasarni „Četvrti puk“ u naselju Krčagovo, koju je grad razmenio sa Ministarstvom odbrane, uz obavezu da za potrebe vojske izgradi oko 6.000 kvadratnih metara stambenog prostora.

– Integrisani univerzitet činiće tri fakulteta. Pored postojećeg Učiteljskog fakulteta, imaće Fakultet lepih umetnosti, koji će osnovati reditelj Emir Kusturica, i Fakultet zaštite sa tri smera – zaštita na radu, zaštita životne sredine i protivpožarna zaštita, saopštio je Neđo Jovanović, koordinator aktivnosti za formiranje tog univerziteta, dodavši da će budući univerzitet moći da osniva i druge fakultete, poput onih na kojima će se izučavati društvene nauke.

– Više nikada ovaj grad sebi ne sme dozvoliti da se od ogromnog broja mladih ljudi koji odlaze na školovanje vrati svega nekoliko procenata. Pored ostalog, taj demografski aspekt opravdava osnivanje integrisanog univerziteta, dodao je Jovanović.

Prof. dr Branimir Tanović, vršilac funkcije direktora Centra za osnivanje integrisanog univerziteta, istakao je da budući nastavni planovi i programi treba da budu savremeni i prilagođeni modernim metodima učenja.

– To je najvažniji i najozbiljniji deo posla. Vreme pred nama je vreme velikih promena u svim sferama društva, a današnje školovanje inženjera, učitelja i drugih struka, nije isto kao ranije. Univerzitet u Užicu treba da školuje kadrove za narednih dvadeset ili trideset godina i programi moraju da budu savremeni i u skladu sa evropskim trendovima u toj oblasti“, ukazao je profesor Tanović.

Predsednik Upravnog odbora tog centra prof. dr Branimir Jovančićević, istakao je i važnost dobrog izbora budućih univerzitetskih nastavnika, kojih Užice nema dovoljno.

– Oni će verovatno biti delom iz Užica, ali pretpostavljam, jer analizu još nismo uradili, da Užice nema dovoljan broj potrebnih nastavnika za novi univerzitet i očekujem da će deo njih doći iz drugih gradova Srbije, rekao je dr Jovančićević.

Užice je bilo studentski centar

Od visokoškolskih državnih ustanova Užice ima Učiteljski fakultet, koji je u okviru Univerziteta u Kragujevcu, i Visoku poslovno-tehničku školu. Međutim, pre dvadesetak godina, grad je bio studentski centar jer je imao odeljenja Pravnog, Mašinskog i Ekonomskog fakulteta beogradskog Univerziteta“.

Izvor: Danas