Home [ savetovalište za mlade ] Moj problem je vezan za pojačano znojenje!

Moj problem je vezan za pojačano znojenje!

147
0
pitanje :
Moj problem je vezan za pojačano znojenje! Često mi se dešava da se oznojim sam od sebe, takodje i u nekim situacijama kao što su: odlazak na fakultet, duža priča sa društvom, posle tuširanja, kada treba da ja vodim glavnu reč u društvu… Takodje i u nekim stresnim situacijama, non-stop računam da li ću stići na vreme negde i to me preznoji.

U pokušaju da se smirim, bude samo još gore, još više me oblije znoj. Najviše se znojim po stopalima i izpod pazuha, a kada se unervozim i po čelu! Verujem da je većina mog problema sadržana u glavi, pa me zanima da li možete nekako da mi pomognete savetom kako da se rešim prekomernog znojenja? To me jako puno koči, pre svega u komunikaciji i druženju sa ljudima. Hvala vam unapred, Ivan
odgovor:
Poštovani Ivane, pojačano znojenje u stresnim situacijama (ako nije organske prirode, što se može ispitati odlaskom kod lekara) je sastavna nuspojava povišene anksioznosti (strahovanja, tenzije, napetosti, nelagode). Povišena anksioznost se kod tebe javlja u određenim situacijama u kojima ti očekuješ da ćeš biti izložen određenim situacijama u kojima ti nešto od sebe očekuješ a strahuješ da li ćeš ta svoja očekivanja i ispuniti; tj. očekuješ da si u riziku da se „izblamiraš“, „ne ostaviš dovoljno adekvatan utisak“, „pokažeš neku slabost“ ili drugo. Možeš početi da se hvataš u koštac najpre sa ovim svojim očekivanjima i uverenjima o sebi u vezi sa tim situacijama koje su (prema onome što pišeš) za tebe očito stresne. I pokušaj smirivanja koji ti sprovodiš je očito dodatno stresan, pa tim načinom sebi povećavaš anksioznost a pojačano znojenje je samo prirodna reakcija tela na povišenu anksioznost. Znači, potrebno je da otkriješ (iskrenim i hrabrim samo-istraživanjem) šta ti očekuješ od sebe i kako sebe plašiš (tj. sebi stvaraš tenziju) – kojim mislima, zapažanjima i uverenjima u pogledu drugih i u pogledu sebe u svakoj od tih konkretnih situacija. Kao i kako dišeš u tim situacijama? Znaj da plitko i ubrzano disanje sa zgrčenim stomakom dovodi do anksioznosti, dok ga sporije, dublje i opuštenije disanje sa opuštenim stomačnim mišićima – razblažuje i ukida. Kada otkriješ i u punoj meri postaneš svestan načina na koje (uverenja o sebi, misli o datoj situaciji, očekivanja od sebe u toj situaciji) sebi podižeš tenziju (pojačano znojenje je prirodna posledica), više ćeš ti vladati tom situacijom, i moći ćeš da ublažiš ili u nekim situacijama i potpuno ukineš tenziju (strahovanje, anksioznost) i da je zameniš nekim drugim doživljajem, koji će biti prijatniji i podržavajućiji po tvoje aktivnosti u datoj situaciji. To bi bio, da kažemo – dublji nivo bavljenja problemom. Na jednom manje dubokom nivou, ti možeš da se baviš time kako sebe ometaš time što si u datoj situaciji primetio da si se preznojio. Ti možeš situaciju u kojoj si se preznojio da opažaš kao katastrofu zbog koje izabereš da se iz situacije povučeš, a isto tako možeš i da činjenici da si se preznojio ne pridaješ veći značaj i da se time ne ometaš, da izabereš da nastaviš akciju do ostvarenja konkretnog cilja u datoj situaciji. Recimo da sebi kažeš: „I ako se preznojim, neću se time ometati, i nastaviću započetu akciju do kraja!“. Ovo sve možeš (i „dublji“ i „plići“ nivo) za početak raditi samostalno i pratiti rezultate, a ako rezultati izostanu, svoj problem možeš uspešno rešiti uz pomoć klasičnog (licem u lice) psihološkog savetovanja. Srdačni pozdravi, Jovan Ratković.