Home [njuz] Veći broj maloletničkih trudnoća zbog nedovoljne informisanosti tinejdžera o kontracepciji

Veći broj maloletničkih trudnoća zbog nedovoljne informisanosti tinejdžera o kontracepciji

40
0

reketSve je veći broj maloletničkih trudnoća zbog nedovoljne informisanosti tinejdžera o kontracepciji. Violeta Babić napisala knjigu za devojke i njihove momke da bi ih ohrabrila da o toj temi više razgovaraju u školi, sa roditeljim i lekarima.

Rezultati studija i kod nas i u svetu pokazuju da mladi sve ranije stupaju u seksualne odnose, obično između 14. i 17. godine, a do 19. godine promene između pet i dvadeset partnera. S druge strane, nedovoljna je informisanost tinejdžera o kontracepciji, pa je sve veći broj maloletničkih trudnoća.

Izjava Violete Babić

Violeta Babić odlučila je da napiše knjigu za devojke i njihove momke, posle pročitanog članka u novinama, u kome je objavljeno da je Srbija na prvom mestu po broju maloletničkih trudnoća u Evropi.

Poražavajući podatak bio je i taj da samo šest odsto devojaka u Srbiji koristi kontraceptivna sredstva, dok se taj procenat u Evropi kreće od 60 do 90 odsto.

Među mladima je mnogo onih koji ne znaju šta je kontracepcija, kako se koriste kontraceptivna sredstva i gde se pronalaze.

Vodič kroz siguran seks napisan je s namerom da podstakne mlade da počnu da misle o očuvanju zdravlja, kako bi se uticalo na smanjenje broja maloletničkih trudnoća i abortusa.

Autorka kaže da je u knjizi objasnila da mladi sa polnim životom moraju da krenu kada su i fizički i psihički sazreli.

“Devojčice ne treba da stupe u polne odnose ako su to uradile njihove drugarice, već zato što to žele i to je osnov svega. Objasnila sam da abortus svakako nije kontraceptivno sredstvo, a pisala sam i o prvom ginekološkom pregledu i kako da se zaštite od polnih bolesti i spreče neželjenu trudnoću”, kaže Violeta Babić.

Mladi se uglavnom plaše ili stide da sa roditeljima razgovaraju o ovoj temi i obično im se obrate tek kad devojka neplanirano ostane u drugom stanju.

Zato ova knjiga može poslužiti kao dobar uvod za razgovor kod kuće, takođe i da ohrabri devojke i njihove mladiće da o kontracepciji više razgovaraju u školi, pa i da se za više informacija obrate stručnim licima.

Izvor:RTS