Home [njuz] Mladi u Bujanovcu grade rampe za osobe sa invaliditetom

Mladi u Bujanovcu grade rampe za osobe sa invaliditetom

59
0

work538 mladih koji su uključeni u projekat YouthBuild Srbija će započeti izgradnju rampi za osobe sa invaliditetom (OSI) u Bujanovcu u kome čak ni Dom zdravlja nije bio pristupačan za OSI. Ovih 38 mladića i devojaka pohađa tromesečnu obuku u okviru projekta YouthBuild kog Građanske inicijative sprovode u Preševu i Bujanovcu. Obuke u Trening centru pomažu im da steknu praktične i preduzetničke veštine koje će im pomoći da se zaposle i budu aktivni u svojoj zajednici. Tokom obuka, mladi su prepoznali problem nepostojanja rampi za OSI i odlučili da se angažuju tako što će izgraditi 8 rampi u Bujanovcu. Njihov doprinos deo je velike akcije izgradnji rampi na ukupno 21 lokaciji u Bujanovcu. Akciju su podržali preduzetnici i lokalna samouprava ispred koje će radove otvoriti Šajip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac. Pošto završe izgradnju rampi u Bijanovcu, ista akcija biće nastavljena i u Preševu gde će se mladi angažovati i na sređivanju Narodne kuhinje.

Cilj YouthBuild projekta je poboljšanje socijalno-ekonomskog statusa mladih u Južnoj Srbiji kroz jačanje njihovih kapaciteta za zapošljavanje i društveni aktivizam. Projekat uključuje mlade ljude u lokalnu zajednicu kroz usmereno neformalno obrazovanje i terenski rad u lokalnom okruženju. YouthBuild je model koji se sprovodi i daje izvanredne rezultate u 15 zemalja širom sveta. Sa preko 30 godina iskustva, YouthBuild je preko 94000 mladih ljudi pripremio da budu aktivni, angažovani i sami grade svoju zajednicu. Ovaj model se prvi put realizuje u Srbiji i obuhvata multietničku grupu od oko 40 učesnika/ca iz Bujanovca i Preševa koji će provesti intezivnu tromesečnu obuku u Trening centru.

YouthBuild Srbija podržavaju: YouthBuild International, Balkan Trust for Democracy, Kraljevina Holandija i Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medeveđa. Sprovođenju ovog projekta su se priključili: Opština Bujanovac, JP Direkcija za izgradnju Bujanovac i Butrinti Architecture