Home [njuz] Ostavljeni u Americi bez smeštaja i hrane

Ostavljeni u Americi bez smeštaja i hrane

54
0

nvo.jpegOko 160 novosadskih studenata, koji su se otisnuli u Ameriku u potrazi za sezonskim poslovima, ostavljeno je na milost i nemilost u Atlantik Sitiju, bez odgovarajućeg posla i smeštaja.Studenti, mahom iz Novog Sada, platili su oko 2.000 evra agenciji SEEA, očekujući u zamenu pomoć u pronalaženju posla i smeštaja u Americi.

Međutim, svega je njih 15 dobilo posao na sajmu zapošljavanja koji je agencija organizovala, a ostali su bili primorani da se snalaze i prihvataju najteže poslove za minimalnu dnevnicu od oko 7,5 dolara na sat. Oni koji nisu imali ni toliko sreće, nalaze se u stranoj zemlji, bez posla i plaćenog smeštaja i sa povratnom kartom koja se može upotrebiti tek ukoliko doplate 100 dolara da bi promenili planirani datum putovanja.

– Zaista je loša sitaucija u Atlantik Sitiju. Istina je da im je rečeno da će sami morati da traže posao, ali im je obećana pomoć. Ispostavilo se da poslova nema, da je ponuda ograničena na najteže poslove, da oni traju po svega nekoliko nedelja, smeštaj im je bio plaćen samo za sedam dana i sada se snalaze kako znaju, a koliko sam čula neki su se i vratili – priča Novosađanka Olja P., čiji se poznanik trenutno nalazi u Atlantik Sitiju.

Ovakva situacija, kako potvrđuju za „Blic“ studenti koji se nalaze na razmeni u Americi, događala se i u drugim gradovima i sa drugim agencijama. Problemi su, tvrde oni, izbili i u Las Vegasu, Bostonu i na Floridi.

– Čuo sam za ove probleme. Navodno su Las Vegasu studenti prošli kao bos po trnju jer im je obećan posao u kockarnicama, a nisu ga dobili. Ja sam imao sreće, izabrao sam proverenu agenciju i imao obezbeđen posao kada sam stigao. Ali, moja dva poznanika su doživela da stignu u Boston, otkriju da im je nije plaćen smeštaj i da moraju sami da ga plate, da čak nemaju ni prevoz do obližnjeg mesta u kome su navodno trebali da odbiju posao. Završili su u sasvim trećem mestu, jedva su našli posao i sada rade svega 15 sati nedeljno, za minimalnu dnevnicu od oko 7,5 dolara. A ovde samo smeštaj staje 70 do 80 dolara nedeljno – priča Rade Radović, student koji provodi leto radeći kao spasilac u Bostonu.

Kako on napominje, problem je izbio jer je ove godine u Ameriku stigao daleko veći broj studenata nego prošlih godina. Jer, otkrilo se da je slanje na sezonski rad u Ameriku odličan biznis pa su se otvarale brojne nove agencije.

– Sa vizom koju većina nas ima teško se može naći posao. Nude se najteži poslovi za najmanje novca. A morate potrošiti bar dve nedelje na molbe i obilaženje poslodavaca da biste posao dobili. Morate se ubijati od posla ako želite nešto da zaradite – tvrdi Rade.

Hana Dunđerov

Studenti znali uslove

U agenciji SEEA, kažu da su učinili sve što su mogli da pomognu studentima. Pritom, pokazaju program putovanja u kome stoji: u slučaju izbora ovog programa, očekuje se da sami nađete posao po izboru u jednom od mnogobrojnih kazina ili restorana, uz pomoć predstavnika SEEA travela.

– Svi su bili upoznati sa programom, zamolili smo ih da detaljno sve iščitaju. U trenutku kada su kupili program složili su se sa svim njegovim uslovima. Program smo realizovali u saradnji sa američkim partnerom „Intrax work – travel“ i u trenutku polaska ove grupe mladih bio je otvoren dovoljan broj potencijalnih radnih mesta. Smeštaj im je po programu bio plaćen sedam dana, a odmah nakon toga održan je i sajam zapošljavanja na kome su se upoznali sa potencijalnim poslodavcima. Oko 15 njih je našlo posao. Drugi nisu iz različitih razloga. Neko jednostavno nije odgovarao poslodavcu, a neko čak i nije znao jezik. Smatrao je da ga dovoljno dobro poznaje, ali je kasnije otkrio da to i nije baš tako – kaže Nebojša Ređić iz SEEA.

Kako on napominje, predstavnik agencije nalazi se u Njujorku, ima telefon koji je stalno otvoren za sve njihove klijente. On jednom nedeljno odlazi u Atlantik Siti i pokušava da pomogne studentima da se snađu. U agenciji trenutno nemaju podataka koliko je iz ove grupe studenata našlo posao i koliko ih je bez posla. Niti da li se i koliko njih odmah vratilo u Novi Sad.

(Preuzeto iz Blica 04.07.2007.)