Home [akcija] Projekat “Vrednosti mladih u Srbiji”

Projekat “Vrednosti mladih u Srbiji”

48
0

book5Projekat “Vrednosti mladih u Srbiji”, čiji je cilj da promoviše pozitivne vrednosti među omladinom, definiše njene probleme i pronanađe rešenja za njih, inpiriše ih da razmišljaju o životu i pokaže da ako hoće mogu da promene svet, predstavljen je na “Divac ideja forumu” u Domu omladine.
Fond “Ana i Vlade Divac” je pokretač projekta, a njegov naglasak je na pozitivnim vrednostima, koje kroz kampanju “Stvarno važno” promovišu glumac Miloš Biković, plivači Milorad Čavić i Nađa Higl, reper Marčelo, glumac Branislav Trifunović i bračni par Divac.

Cilj projekta je da se napravi akcioni plan za ostvarivanje vrednosti koje mladi smatraju važnima, a on će biti realizovati u naredne tri godine.

Na Forumu su osnovane radne grupe iz oblasti zdravlja i bezbednosti, zapošljavanja i obrazovanja, aktivizma i volonterizma, kulture i slobodnog vremena i ekologije, a mladi će na radionicama u okviru tih grupa govoriti o svojim vrednostima, idealima, problemima i načinu njihovog prevazilaženja.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković istakla je da se sa današnjeg Foruma šalje poruka da mladi u Srbiji imaju inicijativu, da su uspešni i aktivni.

“Kada je u pitanju omladinski aktivizam Srbija je primer dobre prakse za celu Evropu”, rekla je Samardžić Marković i dodala da je sigurna da će formirane radne grupe dati doprinos daljem razvoju društva.

Koliko je važno govoriti o pravim vrednostima, kada je ceo svet u specifičnom stanju koje se ne izražava samo kroz ekonomsku, već i kroz moralnu krizu, naglasio je košarkaš Vlade Divac i dodao da je osnovna ideja Foruma da definiše prave vrednosti i kako ih mladi vide.

Divac je ukazao da od mladih zavisi budućnost, zbog čega je bitno govoriti o stvarima koje su njima stvarno važne, jer se jedino na taj način “može obezbediti plemenitija i bolja sutrašnjica”.

Jedan od promotera kampanje glumac Branislav Trifunović naglasio je da za njega najveću vrednost predstavlja sloboda, koja se stiče znanjem, obrazovanjem, željom, motivacijom i ljubavlju.

Trifunović je apelovao na mlade da budu drugačiji i hrabriji i na taj način ostvare svoju slobodu.

Razvoj i obrazovanje mladih, istakla je direktorka USAID-a Suzan Firc, predstavljaju najveći resurs Srbije, a oni treba da razvijaju pozitivne vrednosti i na taj način pokažu da se kroz razvoj ličnosti može postići razvoj društva.

Projekat je podržao USAID kroz programa “Inicijativa za zagovaranje građanskog društva”, kojim rukovodi Institut za održive zajednice.

Izvor: B92