Profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu Izabela Beljić na FB ismeva rad studenta

0

student25Profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu Izabela Beljić objavila je na svom Facebook profilu seminarski rad sa prve godine studija, uz komentare koji ismevaju znanje studentkinje, ali uprava fakulteta i prosvetne vlasti ništa nisu preduzele

 

Ispod objavljenog rada, koji nije potpisan, a u kom su podvučene greške, Beljićeva otvara diskusiju rečenicom: “Moram. Seminarski rad s prve godine STUDIJA :)))))))))”. Potom slede podrugljivi komentari nje i njenih prijatelja na Facebooku…

Beljićeva je za MONDO potvrdila da je objavila sporni rad na svom profilu, ali ne smatra da je to bilo kakav problem.

“U pitanju su moje privatne stvari, moj privatni Facebook profil. Nemam komentar, to je moja privatna stvar i potpuno je anonimno”, tvrdi Izabela Beljić, koja kao saradnik u nastavi predaje španski jezik i fonetiku i fonologiju španskog jezika, a pored toga je i sekretar Katedre za iberijske studije.

Studenti Filološkog fakulteta u pismu Internet portalu MONDO navode da je u pitanju direktno kršenje privatnosti studentkinje čiji se rad našao na stranicama najveće društvene mreže.

“To je kršenje prava i svih studenata Filološkog fakulteta, ukoliko svi možemo očekivati ovakav tretman od strane zaposlenih. Iz uprave fakulteta se još niko nije oglasio povodom ovog slučaja. Zar da pustimo da sve prođe nekažnjeno i dozvolimo da studenti ove zemlje zauvek budu tretirani kao niži stalež? To je slika naše prosvete, delimično i nas kao ljudi”, navode studenti u pismu.

MONDO je pokušao da stupi u kontakt sa dekanom Filološkog fakulteta Aleksandrom Vraneš, ali direktan odgovor nismo dobili. Sekretarica u Dekanatu nam je prenela da je profesorka Vraneš upoznata sa slučajem, ali da nema nikakav komentar.

Sporni rad i komentari na Facebooku objavljeni su krajem januara i početkom februara ove godine, ali su studenti tek nedavno otkrili profesorkin profil.

Student Sava za MONDO kaže da je nedavna odluka uprave fakulteta da podigne cenu ispitnih prijava izazvala bunt kod studenata zbog čega su krenuli u protest, ali odlučili i da “pročešljaju Internet”. Tako su i otkrili gde je završio rad njihove koleginice.

Profesor Filozofskog fakulteta i psiholog Žarko Korać za MONDO kaže da je u pitanju “grubi pedagoški prekršaj”.

“Ako je sve to tačno, radi se o ponižavanju i antipedagoškom ponašanju. Potpuno je bizarno! Ne vidim zašto bi rad studenta bio na Facebooku. Za mene je cela stvar jako sporna i pedagoški neprihvatljiva. Bilo bi uputno da koleginica to povuče i napiše izvinjenje”, ocenjuje profesor Korać.

On kaže da studenti imaju dve opcije – da se žale upravi fakulteta ili da devojka čiji je rad završio na Internetu podnese tužbu protiv profesorke.

Korać kaže i da je ovaj slučaj objavljivanja studentskog rada na Internetu prvi za koji je čuo i da on otvara mnoge “moralne dileme”.

Izvor: MONDO

Previous articleKartice za mlade
Next articleVrednosti mladih u Srbiji: Sta je tebi stvarno vazno?