Home [njuz] Kartice za mlade

Kartice za mlade

48
0

student26Mladi u Srbiji, od 18 do 30 godina, mogu da koriste Evropsku omladinsku platnu karticu, koja pored mnogih popusta omogućava i bankarske-platne usluge u 38 zemalja Evrope.

Oko 70 odsto mladih u Srbiji nije putovalo u inostranstvo, a kao razlog najšeće navode nedostatak novca. Taj procenat bi možda bio manji, kada bi mladi koristili sve pogodnosti koje im se nude. Jedna od njih su i omladinske kartice, koje su sada postale i platne.

Oko 40.000 mladih iz Srbije koristi omladinske kartice. Sa tom karticom mogu se ostvariti brojni popusti u zemlji i inostranstvu – od muzeja u Monaku do 50 odsto popusta u Beogradskom dramskom pozorištu.

Takvu karticu danas ima oko četiri miliona mladih Evropljana, a ona im omogućava oko 100 hiljada popusta.

“Ono što je novo to je da je ona sada i platna kartica. Tako da mladi ljudi ne moraju da imaju više kartica nego jednu karticu kojom mogu i da ostvaruju popuste i da plaćaju. To je i edukativna kartica, jer omogućuje edukaciju mladima o tome kako upravljati svojim novcem”, kaže ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković.

Predsednik organizacije “Euro 26” Miloš Milenković ističe da je ova kartica jedan od elemenata Nacionalne strategije za implementaciju evropske omladinske kartice u Srbiji, dodavši da se taj dokument bazira na mnogim pozitivnim iskustvima kolega iz Evrope.

“Želeli smo da mladima iz Srbije približimo sve one pogodnosti koje njihovim vršnjacima u Evropi stoje na raspolaganju”, kaže Milenković.

Prvih deset evropskih omladinskih platnih kartica dobili su stipendistima Fonda za mlade talente.

Evropske omladinske kartice postoje u 38 evropskih zemalja i omogućavaju popuste iz oblasti kulture, sporta, saobraćaja, trgovine i turizma.

Izvor:RTS