Home [ knjige/tribine ] KAKO I ZAŠTO VOLONTIRATI U SRBIJI? – prezentacija Vodiča kroz Zakon...

KAKO I ZAŠTO VOLONTIRATI U SRBIJI? – prezentacija Vodiča kroz Zakon o volontiranju –

99
0

mladi1429. septembar 2011.godine, 12:00 časova, velika sala Medija centra (Terazije 3, Beograd)
Zvuči neobično, ali mnogo vremena i novca je potrebno da biste angažovali volontera ili volonterku koji će dobrovoljno i bez naknade obavljati neku aktivnost zarad dobrobiti zajednice i društva.

 

Pre nego što organizuje volontiranje, svako udruženje mora da podnese prijavu Ministarstvu rada i socijalne politike, odštampa volonterske knjižice, a nakon toga, podnosi godišnje izveštaje o volontiranju. U suprotnom, plaćaće kazne koje se kreću između 100 i 500.000 dinara. Sve ovo nalaže novi Zakon o volontiranju koji se primenjuje od 2010. godine i koji u velikoj meri destimuliše i komplikuje organizovanje volontiranja u Srbiji.

„Vodič kroz Zakon o volontiranju“ kog su priredile Građanske inicijative i Evropski centar za neproftino pravo, nastoji da doprinese promociji volontiranja i olakša primenu zakona. Različitim predlozima i rešenjima, vodič pomaže organizatorima volontiranja da nastave da obavljaju volonterske aktivnosti, bez nepotrebnih troškova koji mogu nastati zbog pogrešnog razumevanja i primene delova zakona.

Vodič je namenjen svima koji žele da doprinesu promociji kulture volontiranja i koji su aktivno uključeni u volonterske aktivnosti – volonterima i volonterkama, organizatorima i korisnicima volontiranja ali i nadležnom ministarstvu, jer ukazuje   na slabosti novog  zakona i sugeriše na koji način treba obezbediti njegovu racionalnu primenu.

Izdavanje ove publikacije pomogli su: Britanska ambasada u Beogradu i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz program „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva“ kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).

 

Ukoliko ste zainteresovani da prisustvujete ovoj prezentaciji Vaše učešće možete potvrditi Nadi Likar na E-mail: nada@gradjanske.org ili na telefon 011/263 263 1 do petka 28. septembra 2011.g.

Program

11.30-12.00 Okupljanje učesnika

12.00-12.10 Uvodna reč i dobrodošlica, Marko Stojanović, Građanske inicijative

12.10-12.30 Predstavljanje publikacije „Kako volontirati u Srbiji“ (vodič za primenu Zakona o volontiranju), dr Dragan Golubović, Evropski centar za neprofitno pravo (ECNL)

12.30-13.00 Pitanja i odgovori

13.00-13.30 Koktel