Home [njuz] Online studiranje

Online studiranje

57
0

mladi2Mogućnosti slušanja predavanja i polaganja ispita bilo kada i sa bilo kog mesta su osnovne prednosti onlajn studiranja, istaknuto je danas na predstavljanju fakulteta “Doba” iz Maribora, čiji studenti uglavnom “preko kompjutera” stiču visoko obrazovanje, a koji je završilo i 40 građana Srbije.
Studentima u Srbiji, gde je taj fakultet prisutan četiri godine i koji je do sada upisalo 250 polaznika, na raspolaganju su osnovne trogodišnje studije poslovanja, posle kojih se stiče zvanje diplomiranog ekonomiste i dvogodišnje master studije iz Međunarodnog poslovanja.

Za godinu osnovnih studija, kako je istaknuto na predstavljanju fakulteta u “Srpskoj asocijaciji menadžera”, potrebno je izdvojiti 1.980 evra, dok godina master studija košta 2.390 evra.

Svi programi koje fakultet nudi verifikovani su u Evropskoj uniji i u skladu sa Bolonjskom dekleracijom, kao i da nude i teorijska i praktična znanja. Gradivo se dobija u elektronskoj formi, a predmeti se slušaju po četiri do pet nedelja, jedan za drugim, a kako je rečeno, studenti svake nedelje dobijaju zadatke, koje u određenom roku moraju da reše i pošalju mentoru ili profesoru.

Komunikacija između predavača, mentora i studenata se odvija putem posebnog “Gou tu miting” programa, koji im omogućava da razmenjuju poruke u pisanoj formi, ali i da razgovaraju, slušaju predavanja, imaju kratke seminare, četuju…

Direktor naučnog centra fakulteta u Beogradu Polona Baloh navela je da u Srbiji postoje povoljni uslovi za onlajn studiranje, jer u Beogradu više od 80 odsto ljudi koristi Internet kući ili na poslu, više od 70 odsto je čulo za onlajn studiranje, a većina je spremna da ulaže u obrazovanje.

Ona je objasnila da su svi onlajn učenici starosti između 25 i 45 godina, da studiraju vikendom i kasno uveče, jer su tokom dana zauzeti radnim obavezama.

Student fakulteta Vesna Erceg, kojoj je do dipomiranja ostalo još dva ispita, navela je da je onlajn studiranje “veoma aktivan način učenja”, jer su studenti u obavezi da tokom cele godine rade “domaće zadatke” i završavaju predispitne obaveze.

Dekan fakulteta Viljem Pšenični je rekao, obraćajući se novinarima preko onlajn veze, da svi zaposleni moraju konstantno da uče i ulažu u svoje obrazovanje, kako bi napredovali i bili u korak s vremenom.

“Obrazovanje je najveća investicija u sebe, preduzeće i državu”, kazao je Pšenični i naglasio da oni koji ne usavršavaju svoje znanje ne mogu da opstanu na tržištu rada.

Izvor: Tanjug