Home [njuz] Mladi ne vide budućnost

Mladi ne vide budućnost

60
0

mladi13Mladi s pravom ne vide budućnost za sebe u društvu koje ih odbacuje, ni mere koje najavljuju i sprovode pojedine zemlje ne ulivaju nadu, piše danas list “Zidojče cajtung”.

U tekstu pod naslovom “Bes mladih širom sveta” list konstatuje da su nemiri u Engleskoj imali jednu grešku – naime, pretvorili su se u besmisleno, rušilačko nasilje.

Glupost nasilnika vladi olakšala da i sama ostane glupa

“Glupost nasilnika je vladi olakšala da i sama ostane glupa. Međutim, mladi u drugim zemljama su svojim vladama otežali posao: oni demonstriraju mirno za demokratiju, za društvo koje i njima nudi budućnost”, piše list.

Šta mladi imaju od društva, navodi list i dodaje da im statistike o broju nezaposlenih kažu ono što i sami znaju, da žive u jednom društvu, kojem očigledno nisu potrebni i koje nema para da tu nešto promeni.

“Nema, jer mora da štedi i jer te pare koje ima mora da izda za spasavanje finansijskih tržišta. Takav pogled na zapadna društva je možda pojednostavljen, ali svakako ispravan i taj osećaj i to iskustvo dele mladi u mnogim zemljama, i u onim u kojima ne izlaze na ulice da protestuju”, piše list.

U međuvremenu, pale su i prve teške presude za rušilačke nemire po glavnom gradu Velike Britanije.

london nemiri 2

Premijer Dejvid Kameron je mlade pljačkaše proglasio bolesnim i najavio “ozdravljenje” tako što će njihovim porodicama ukinuti socijalnu pomoć. List ocenjuje da britanska vlada na socijalnu dezintegraciju reaguju isključivo represijom.

“Uvodi se i porodični kućni pritvor. Britanskoj vladi ide na ruku to što su protesti bili neartikulisani, nasilni i destruktivni”, ističe list.

Kapitalizam je grešan kao što je bio i komunizam

Protesti u Madridu možda deluju naivno, piše list, ali oni artikulišu opšte nezadovoljstvo u društvu, oni su izraz ogorčenosti zbog socijalne nepravde.

Kapitalizam je grešan kao što je bio i komunizam, ocenjuje “Zidojče cajtung”.

“Kapitalizam se ogrešio o čoveka i državu. U poslednje vreme mu je uspelo da natera države da plaćaju njegove dugove – zbog navodne odgovornosti države za sve, za celokupno društvo. Kapitalizam je uspeo da natera druge da urade ono što nije sam u stanju da uradi”, piše list.

List ocenjuje da kapitalizam tako može neverovatne stvari, kao na primer da od slame pravi zlato.

“Taj zanat, ta umetnost ima razna imena – jedno od poslednjih koje smo čuli je – blanko prodaja (prodaja akcija, robe, deviza, koje onaj koji prodaje ne poseduje u trenutku prodaje)”, navodi list.

london nemiri 4

Troškove ovakvog sistema snosi srednja klasa, koja je i sama poljuljana, oštro napada one na dnu društva koji žive od poreza srednje klase i jer su je prevarili bogati koji poreze uopšte ne plaćaju.

Država bi mogla da smanji privilegije bogatih, ali to ne čini.

“Pre tri godine, na vrhuncu mislili smo da doživljavamo čistilište kapitalizma, to je međutim bila varka. Isto tako smo, razočarani, morali da konstatujemo da tržište nije ukroćeno. Dakle od kapitalizma sa ljudskim licem smo i danas veoma udaljeni, baš kao i 2008. godine piše”, “Zidojče cajtung”.

Izvor: RTV