Home [njuz] Potrebni popisivači pripadnici manjina

Potrebni popisivači pripadnici manjina

48
0

starRepublički zavod za statistiku pozvao je u četvrtak pripadnike nacionalnih manjina da se u što većem broju prijave na konkurs za popisivače, kako bi se u područjima gde žive pripadnici nacionalnih manjina obezbedio dovoljan broj popisivača koji govore njihov maternji jezik.  Prijavljivanje na konkurs za 46.000 popisivača počelo je 15. avgusta i završava se u petak.  Zavod trenutno radi na verifikaciji lista instruktora koje su dostavile popisne komisije, navodi se u saopštenju. 

Zaštitnik gradjana Saša Janković zatražio je u sredu od Zavoda da preduzme dodatne i hitne mere kako bi obezbedio da u područjima gde žive pripadnici nacionalnih manjina bude dovoljno popisivača koji govore njihov maternji jezik. 

Janković je zatražio i da lokalnim popisnim komisijama koje budu menjale rang liste popisivača bez uvida javnosti i bez jasnih razloga, naloži da spiskove izabranih kandidata usaglase sa originalnim rang listama. 

Janković je tražio i da mu Zavod dostavi spisak komisija iz gradova i opština koje su pokušale da, mimo objektivno postavljenih kriterijuma, utiču na izbor popisivača. 

Izvor:Beta