Home [njuz] Mladi iz Srbije idu za boljim sutra

Mladi iz Srbije idu za boljim sutra

33
0

mladi22Srbija je dočekala Dan mladih sa 220.000 mladih u redovima nezaposlenih. Gotovo polovina živi sa roditeljima, a 80 odsto ih nikada nije putovalo u inostranstvo.

Istraživanja među mladima iz godine u godinu daju poražavajuće rezultate. Svaki treći student planira da zauvek napusti Srbiju.

U međuvremenu smo dobili i ministarstvo koje brine o mladima, strategiju, akcione planove i kancelarije za mlade, nedavno i Zakon. Ali, u praksi se stvari sporo menjaju.

Mladi su i dalje nezadovoljni, apatični, nezainteresovani za društveni aktivizam i učešće u političkom životu… Čak 80 odsto ih veruje da bi u inostranstvu živelo bolje.
NI ZA LETOVANJE
Više od 80 odsto mladih spremno je za putovanja, ali četvrtina ih u poslednjih pet godina nije bila na letovanju. Više od dve trećine mladih nije imalo novca za zimovanje u istom periodu. Samo 15 odsto mladih putuje van zemlje redovno, u proseku jednom godišnje.

“Koren svih problema je nezaposlenost, ako govorimo o mladima koji su završili školovanje. Iz njega proističe sve ostalo. Nemaju novca, pa žive sa roditeljima, ne mogu da putuju, ne vide bolju perspektivu”, smatra Kosta Andrić, direktor Kancelarije za mlade Grada Beograda.

Tokom školovanja, dodaje Andrić, ne stiču se praktična znanja, pa je najteže naći prvi posao. Zato, kaže, Kancelarija za mlade pomaže mladima da steknu praksu, da otputuju prvi put u Evropu, da nauče kako da traže posao, napišu biografije, usavrše znanja i veštine.

U Srbiji živi 1.250.000 mladih, a više od 90 odsto nije učlanjeno ni u jednu političku stranku, udruženje građana, niti pripada nekoj crkvenoj organizaciji. Većina nije angažovana ni u kulturno-umetničkim društvima ili hobi-udruženjima.

Ovi rezultati objavljeni su u ”Strategiji za mlade”, gde se kaže da su mladi nedovoljno aktivni ”iako su upravo oni u nedavnoj prošlosti bili ključni u mobilisanju drugih građana i razvoju svesti o potrebi za promenama – studentski protesti 1991, 1996/1997, demokratske promene 2000”.

“Posle petooktobarskih promena mladi su se povukli, i dobili smo generacije ‘spavača’. Oni su i politički i društveno neaktivni i smatraju da probleme treba da rešava neko drugi – roditelji, direktori škola, dekani… Ne žele da se aktiviraju”, kaže Goran Radisavljević, predsednik Krovne organizacije mladih Srbije.

Izvor: Novosti