Home [njuz] U Studentskoj poliklinici pogodnosti za akademce

U Studentskoj poliklinici pogodnosti za akademce

60
0

vesti6Na inicijativu Saveza studenata, a posredstvom Kancelarije za mlade grada Beograda, uprava Studentske poliklinike odlučila je da snizi cene obaveznih sistematskih pregleda sa 1.000 na 750 dinara. Takođe je tokom leta i godišnjih odmora uveden i dvosmenski rad od sedam do 20 časova. 

– U prethodne tri godine gotovo da nije postojala komunikacija studenata sa Studentskom poliklinikom i ove dve mere koje su danas uvedene samo su početak njihove buduće saradnje, koju je inicirala naša Kancelarija za mlade. S obzirom na to da Beograd ima najveći broj studenata u regionu, bitno je da se studentima adekvatnim programima omogući blagovremena preventivna zdravstvena zaštita – istakao je Kosta Andrić, direktor Kancelarije za mlade grada Beograda.

Prema rečima dr Dubravke Miljuš, koja je nedavno postavljena za direktorku Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograda, očekuje da će studenti do 26 godina uskoro moći da obave i besplatne stomatološke preglede.

– Naša poliklinika je studentima druga kuća i treba da im izađe u susret kad god to može. Osim što smo na njihovu inicijativu korigovali cene sistematskih pregleda, kako bismo bar malo poboljšali studentski standard, omogućili smo im i zdravstvenu zaštitu tokom celog dana od sedam do 20 časova – rekla je dr Miljuš i podsetila da je stacionar u Ulici prote Mateje 29 studentima na raspolaganju 24 časa dnevno.

Predsednica Saveza studenata Maja Radovanović istakla je da studentima nije odgovaralo aprilsko povećanje cena sistematskih pregleda, koje oni moraju da obave svake godine kada konkurišu za ulazak u studentske domove, u kojima boravi između 10 i 12 hiljada studenata.

– Poznato je da su studenti koji žive u domovima slabijeg materijalnog stanja, ali je takođe poznato i da su to dobri studenti, koji samo sa solidnim prosekom mogu obezbediti mesto za stanovanje u domu. Drago nam je što se nova direktorka založila za naš predlog da se pomenute cene smanje – kazala je Radovanovićeva i dodala da su u planu zajedničke aktivnosti studenata i ove zdravstvene ustanove, kao što je pokretanje različitih savetovališta.

Ovu odluku pozdravio je i Saša Mihajlović, predsednik Studentske unije Srbije. Oni su takođe podržali predlog da se akademcima iz unutrašnjosti olakša obavljanje lekarskih pregleda u glavnom gradu, jer za mnoge moraju da se vraćaju kući smao da bi dobili uput izabranog lekara.

Izvor: Stduio B