Home [akcija] Kreativno leto u Šapcu

Kreativno leto u Šapcu

79
0

student4S ciljem da podstaknu znanje, razvijanje veština i promovišu aktivno učenje, Kancelarija za mlade i Grad Šabac organizovali su 33 letnje škole za osnovce i srednjoškolce.

Predavanja su besplatna a interesovanje za njih premašilo je sva očekivanja. Putanja oko Sunca, rotacija, sazvežđa, uzrok pojave dana i noći i godišnjih doba – samo su neke od tema koje će ovog leta proučavati polaznici Škole za zvezdane detektive.

Edvin Kotlec, učenik iz Subotice, kaže da je došao u Šabac da  nauči šta okružuje našu planetu.

“Ovo je najlepši način da se provede letnji raspust”, smatra Isidora Vasić, učenica iz Šapca. “Umesto da sedim pored kompjutera ili televizora ja dođem ovde, družim se i učim sa drugarima.”

skolica4.jpg

Katarina Marković iz Šapca provodi skoro ceo dan u školici: “Idem otprilike na petnaest školica. Za ovo vrema naučila sam kako se prave kostimi, kako se pravi nakit.”

Uz malo mašte i vešte ruke, Mesec može da bude napravljen i od plastelina, a Zemlju da predstavlja lopta za fitnes.

Najvažnije je da se deca igraju i zabave, kaže mr Nataša Stanić, astrofizičar: “Važno je da sami donose zaključke na osnovu modela koje prave od plastelina, boje ih, seckaju, lepe.”

Više je zainteresovane dece nego mesta u školicama

Zbog velikog interesovanja šabačkih školaraca u letnjim radionicama angažovani su i volonteri.

skolica2.jpg

Jedna od njih, Verica Đapanović kaže da je nekad tolika gužva da deca dolaze pola sata pre početka radionice: “Mi ih sprovodimi, pazimo na njih, brinemo o njima.”

Iako su letnje škole namenjene učenicima, svakoga dana radionice posećuju i stariji polaznici.

“Zajedno sa unukom i ja posećujem predavanja i učim nešto novo”, kaže Šapčanin Nedeljko Muškinja.

“Ovo je za nas roditelje nešto posebno”, naglašava Slađana Nikolić. “Deca se druže i uče na kreativan način.”

Letnje škole za male genetičare, istraživače mitova i ljudskog uma,  lekare, svetske putnike, glumce, kostimografe i ostale naučne i umetničke radionice svakoga dana u Šapcu poseti više od šeststo učenika.

letnja skolica6.jpg

“Cilj letnje škole je da populariše nauku, da razvija istraživački duh, da oplemenjuje njihovo slobodno vreme tokom letnjeg raspusta”,, objašnjava Ana Lazić, koordinatorka Kancelarije za mlade.

Letnja predavanja trajaće do početka školske godine a zanimljivosti sa časova biće ovekovečene u novinarskoj radionici.

Izvor: RTS