Home [njuz] Budućnost pripada školovanju na daljinu

Budućnost pripada školovanju na daljinu

46
0

racunar5Školovanje na daljinu može postati temelj novog obrazovnog sistema u Rusiji. U ovo su ubeđeni autori projekta KNOWLEDGE STREAM. On je predstavljen na Međunarodnom ekonomskom forumu, koji je održan u Sankt-Peterburgu.

Moderno obrazovanje je nezamislivo bez kompjutera i interneta. Većina đaka i studenata aktivno koristi najnovije tehnologije u svom životu i obrazovanju. Na svetu su se pojavili ogroman broj kurseva i čitavi univerziteti školovanja na daljinu. To je trend koji se prilično brzo širi. Danas nije obavezno da se čovek školuje na Kembridžu ili Oksfordu da bi imao pristup predavanjima najboljih profesora.

U Rusiji zajedničkim naporima dve kompanije „Rostelekom“ i Digital October počinje s radom projekat KNOWLEDGE STREAM. Stručnjaci smatraju da će to praktično dovesti do „tektonskih“ promena u obrazovnoj zajednici Rusije. Novi format će omogućiti ruskim studentima da uče od najboljih svetskih predavača i stručnjaka uz pomoć savremenih tehnologija veza za video i konferencije, kaže generalni direktor Digital October Dmitrij Rjepin.

U okviru našeg projekta navešćemo najaktuelnije sadržaje, najzanimljivija znanja u vidu predavanja i master-klasa vodećih praktičara, predstavnika Akademija nauke za ruski auditorijum. Ko je naš auditorijum? To nije prosečan student, više su to budući šampioni. To su oni koji će postati novatori-preduzimači, istraživački u prvim redovima nauke.

Projekat počinje s radom u septembru. Planirano je da se ove godine održi preko sto video konferencija. To će biti kako pojedina predavanja, tako i serije predavanja i master-klasa. Ona će biti adaptirana za ruske slušaoce, što je po mišljenju autora projekta izuzetno važno: ruski audotorijum ne prihvata uvek baš najbolje osobenosti inostranog mentaliteta. Biće obezbeđena mogućnost prevoda na ruski jezik, kao i žive komunikacije – slušaoci će moći da postavljaju pitanja, da učestvuju u diskusijama. Zasad je to samo prosvetni projekat, ali on može postati osnova za on-lajn obrazovanje, ubeđen je ministar za veze i masovne komunikacije RF Igor Ščegolev.

Interneg je zamišljen kao naučna i obrazovna mreža. I u znatnoj meri ovo predstavlja povratak korenovima. To je nova zavojnica tehnologije, koja će omogućiti da se u potpunosti iskoriste obrazovne mogućnosti savremenih sredstava za komunikaciju. To može postati svojevrstan svetionik za momke koji će kao slušaoci moći da izaberu profesore ili stručnjake s kojima bi im bilo zanimljivo da komuniciraju lično, a ne na daljinu.

U celom svetu školovanje on-lajn napreduje. Tako se na Turskom univerzitetu na daljinu školuje preko polovine registrovanih studenata zemlje, preko 1 mil. studenata broji Otvoreni univerzitet Indire Gandi, 81% svih visokoškolskih ustanova u SAD nude minimum jedan kurs daljinske obuke. Prednosti su očigledne: tehnologičnost, pristupačnost, otvorenost, visok kvalitet i individualni pristup. Nije slučajno što je razvoj obrazovanja na daljinu priznat za jedan od ključnih pravaca obrazovnih programa UNESKO. Rusije ne sme ostati po strani kad je u pitanju ovaj proces, ubeđeni su organizatori projekta KNOWLEDGE STREAM.

Izvor: Glas Rusije via personalmagazin