Home [njuz] Belef 07

Belef 07

51
0

belef07Beogradski letnji festival je jedna od najznačajnijih međunarodnih manifestacija savremene kulturne produkcije, čiji je osnivač i pokrovitelj Skupština grada Beograda. Ove godine se održava u kontinuitetu po 22. put, računajući tu i direktnog prethodnika BELEF-a, Beogradsko leto, koje je prvi put održano 1986. godine.

U traganju za sopstvenim identitetom, BELEF svake godine unosi promene i inovacije, vodeći računa da kvalitetni programi budu realizovani u javnim prostorima kao i otvoreni i dostupni svim građanima Beograda i njihovim gostima.

Ovogodišnji BELEF 07 nudi jedno novo viđenje u kontekstu približavanja savemenim tendencijama i načinu rada drugih svetskih značajnih letnjih urbanih kulturnih manifestacija.

Odluka Skupštine grada Beograda da za ovu godinu raspiše javni konkurs i uvede funkciju Umetničkog direktora, rezultirala je bitnim promenama u sadržaju i formi Festivala.

Na konkursu je prihvaćen koncept pod nazivom TU I TAMO JE OVDE, Darke Radosavljević, koja je kao svoje saradnike po oblastima, uključila Gordana Paunovića (muzika), Bobana Jevtića (teatar) i više mladjih kustosa, istoričara umetnosti, za vizuelnu umetnost (Maja Ćirić, Miroslav Karić, Nebojša Milikić).

Slogan TU I TAMO JE OVDE je pre svega posvećen svima onima koji imaju dilemu "otići ili ostati" a generalna namera je da se velikom kreativnom potencijalu Beograda omogući odgovarajuće okruženje da iskaže svoju energiju i kvalitet, a samim tim ukaže na mogućnosti, odnosno utiče na opredeljenje za opciju OVDE.

Program je ovoga puta organizovan u više segmenata, no što je to do sada bila praksa, a odluka da se sva dešavanja koncentrišu u 24 intenzivnih dana koncentrisanih na fantastičnoj i provokativnoj lokaciji Beogradske tvrđave, je posledica želje da se postigne festivalska atmosfera i omogući građanima da po sopstvenom izboru posećuju kulturne događaje koji će, se dešavati gotovo istovremeno, direktno učestvujući u realizaciji većine programa.

Muzički deo nudi koncerte i različite performanse za publiku koja se ne zadovoljava samo medijski podržanim masovnim vrednostima. BELEF 07 nudi nešto drugo: odlegendarne peruanske afro-dive Susanne Bace, preko američkih plesnih idioma, sa razuzdanim Balkanom u kobinaciji, Lajko Felix i Brooklyn Funk Essentials, eksperimentalnog etnau izvođenju Studio Alectic (Novi Sad) i Vrelo (Ruma), eksperimenta na Brodu muzike koga izvode Sonja Lončar i Andrija Pavlović, ili tango-muzike Richard Galliano & Tangarika i Quintet (Francuska) i Quintecho (Beograd), ali i elektronike u zajedničkom nastupu Soudscapes Belgrade Yard Soundsystem Session i Jimi Tenor & Kabu Kabu (Finska), i fada Antonio Chainho Trio (Portugal), do kultnog čikaškog soul-jazz pevača Terry Callier-a.

Pozorišna selekcija zasnovana je na podstrekivanju mladih autora da naprave iskorak u uobičajenom teatarskom iskustvu i naprave eksperiment u uslovima scene pod otvorenim nebom. Imenima koja dolaze ( Miloš Lolić, Vlatko Ilić, Marko Marijanović, Ana Tomović) posvećen je podprogram Making of . Uz njih, su i široj javnosti već dobro poznata imena autora koji spadaju u kategoriju uvek mladih, Ivana Vujić sa predstavom Pogled sa Kalemegdana , prema tekstu Vladimira Velmara Jankovićai izvrsna, vanvremenska, Sonja Vukićević. U funkciji približavanja publici i praćenja savremenog senzibiliteta, izdvajamo rep operu Zemlja sreće, kompozitora Vladimira Pejkovića, prema libretu Dušanke Stojanović, a u režiji Đurđe Tešić. Od ove godine, BELEF je domaćin pobednika Festivala koreografskih minijatura , pa će se, na samom početku, izvesti predstava Ispleši me, molim prošlogodišnjih pobednika Rosane Hribar i Gregora Lušteka. Deveta pozorišna premijera kojoj je ovogodišnji Festival domaćin rezultat je jednomesečne radionice bugarskog umetnika Iva Dimčeva sa lokalnim kolegama, a u produkciji i organizaciji Stanice -servisa za savremeni ples.

 

Vizuelni program je podeljen u tri segmenta. Internacionalni projekat UPGRADE će kroz nacionalne selekcije pokazati najnovija video ostvarenja iz evropskih prestonica, a program će biti emitovan u izlozima u Knez-Mihailovoj. Devet domaćih i stranih umetika među kojima su Aleksandra Croitoru, Dan Perjovschi, Erwin Wurm, Aleksandar Zograf, Dragan Papić, predstaviće svoje radove bazirane na dilemi otići ili ostati, na bilbordima postavljenim na ključnim mestima dolaska i odlaska iz Grada – železnička i autobuska stanica, auto putevi, Ibarska magistrala, Aerodrom… Osnovu vizuelnog programa čini velika izložba pod otvorenim nebom – na samom Kalemegdanu i u/na njegovim zidinama. Pod nazivom PROSTORI PREGOVARANJA publici će biti dostupno dvadesetak radova domaćih i stranih umetnika. Zanimljivost i provokativnost krajnjeg dela zavisiće upravo od publike. Pomenimo samo imena nekih od učesnika Claire Fontaine, Le buro, Janoš Šugar, Dejan Anđelković i Jelica Radovanović, Škart + prrrob:a, /Vladimir Perić, Era Milivojević, Milena Putnik, Dragan Đorđević, Irena Kelečević…

Ono što predstavlja programsku inovaciju BELEF-a je uvođenje nove kategorije kulturne produkcije koja dolazi iz segmenta nezavisnog sektora. Ovaj fenomen koji je u Srbiji veoma prisutan nakon 2000. godine u programu je skiciran kroz delatnost 15 organizacija i umetničkih incijativa. U prostorima Kazamata i oko njih, gotovo svako veče će se, kroz adekvatan multimedijalan program, predstaviti bar jedna organizacija.

Druga programska inovacija je obrazovni deo programa. Edukacija se odvija na tri nivoa. Prvi, i u potpunosti otvoren za javnost čine 5 predavanja od kojih posebno izdvajamo sledeća: Jovana Stokić: Umetnost uživanja i njena nezadovoljstva i Raša Todosijević : Verodostojnost umetnikove autobiografije. U slučaju druga dva programa Master klas (specijalistički kursevi koje vode Jovan Čekić, Stevan Vuković, Miroslav Savić i Dušan Makavejev) i Radionica kreativnog pisanja i izrade grafita, polaznici se prijavljuju na konkurs (o konkursu više informacija na www.belef.org) a izvođenje završnih radova je javno.

Poseban program, a koji se zaista oslanja na saradnju sa građanima, je Festival filmova rađenih na 8 i super 8 mm filmskoj traci. Festival je nazvan Svi smo mi (bili) deca, a očekuje se da će na konurs stići radovi u kojima glavne uloge tumače danas poznate ličnosti koje su u vreme velike popularnosti ove tehnologije, krajem sedamdesetih i ranih osamdesetih, upravo bili deca.

Ovogodišnji vizuelni identitet, čiji je autor Slaviša Savić, dinamikom, optimizmom i jednostavnošću u potpunosti prati koncept, a originalno rešenje "zaštitnog znaka" obeležiće toplo leto 2007.

rađani kao publika i učesnici su nam potrebni da zajedno napravimo kreativnu atmosferu i koncentrišemo pozitivnu energiju. Stoga se nadamo da ćete od 23.jula do 15.avgusta biti sa nama na Kalemegdanu, odnosno OVDE.

 

Konkursi za učešće na specijalizovanim edukativnim kursevima i radionicama koji će se odvijati u okviru BELEF-a 07

BELEF Centar raspisuje konkurse za učešće na
specijalizovanim edukativnim kursevima i radionicama koji će se odvijati u okviru BELEF-a 07
mini Festivalu filmova rađenih na 8 mm i Super 8 mm filmskoj traci

MASTER KLAS

1.                  23.7 – 27.7. 2007
galerija Vojnog muzeja, Kalemegdan
UMETNOST I FOTOGRAFIJA
mentor: Jovan Čekić

2.                  23.7 – 27.8. 2007
galerija Vojnog muzeja, Kalemegdan
UMETNOST SADA I OVDE
(Kratak kurs orjentacije na terenu savremene likovne umetnosti)
mentor: Stevan Vuković

3.                  30.7 – 3.8. 2007
galerija Vojnog muzeja, Kalemegdan
SVA ČUDA KALEMEGDANA  mentor: Dušan Makavejev
asistent: Stevan Vuković

4.                  30.7 – 3.8. 2007
galerija Vojnog muzeja, Kalemegdan
IDENTITET ZVUKA: METAFORA ALIKVOTNOG NIZA U KREATIVNIM I PRAKTIČNIM POSTUPCIMA MANIPULACIJE ZVUKOM
mentor: Miroslav Miša Savić
asistent: Aleksandar Vasiljević

RADIONICE

1.                  23.7 – 27.7. 2007
Kazamati
GRAFIT ART radionica
radionicu vodi: Aleksandar Jestrović

2.                  30.7 – 3.8. 2007
sala Zavoda za zaštitu spomenika
NOVI POREDAK TEKSTA – radionica kreativnog pisanja
radionicu vodi: Aleksandar Belčević

MINI FESTIVAL FILMOVA RAĐENIH NA 8 MM I SUPER 8 MM FILMSKOJ TRACI
Tema: Svi smo mi (bili) deca

 

Više informacija možete naći na sajtu 

 www belef.org