Home [njuz] Studenti BU veruju SPC i vojsci

Studenti BU veruju SPC i vojsci

39
0

sportStudenti beogradskih fakulteta uglavnom su zadovoljni profesorima, najviše poverenja imaju u SPC i vojsku i najveći broj njih želi da ode iz Srbije. Ovo su stavovi i mišljenja 1.300 studenata sa 27 fakulteta, dobijeni u anketi u organizaciji Marketing radionice beogradskog Ekonomskog fakulteta.

Oko 78 odsto akademaca kaže da je u potpunosti ili uglavnom zadovoljno profesorima, dok 21 procenat njih navodi da predavači uopšte nisu ili su nedovoljno ispunili očekivanja, rekla je koordinatorka projekata Nevena Vujević.

Istraživanje je pokazalo da studenti najviše veruju SPC (15,3 odsto), vojsci (10,5 odsto), ali blizu 60 odsto njih nema poverenja ni u jednu instituciju. Vlada Srbije, Skupština, Predsednik, dobili su 2.9, 1.9 odnosno tri odsto glasova, a u sudstvo veruje tek jedan odsto studentske populacije, rekla je Vujević.

Najveći procenat studenata izdržavaju roditelji i to 77,3 odsto, sedam procenata njih je u stalnom radnom odnosu, 5, 3 odsto ima stipendiju, a povremeno radi svaki deseti student, navela je Vujević rezultate istraživanja. Zabrinjavajuće je to što i dalje veoma visok procenat mladih želi da napusti Srbiju, gotovo tri četvrtine, dok 27 odsto ne planira da ode iz zemlje posle završetka školovanja. Njih 58 odsto želi da potraži posao u Beogradu, a 16 odsto u mestu odakle su došli.

Ukoliko bi u ovom trenutku bili održani parlamentarni izbori, gotovo 40 odsto akademaca ne bi glasalo, a od onih koji bi izašli na birališta blizu 20 odsto bi glasalo za DS. Za SNS glasalo bi 8,7 odsto, za D S S 6,3 procenta, a ostale stranke ne bi prešle izborni cenzus. LDP bi dobio 3,3 odsto glasova studenata, G17 plus 2,4, NS 1,7, SRS 1,6, SPS 0,6 odsto glasova akademaca.

Izvor: B92