Home [njuz] Poslodavci više cene diplome državnog fakulteta

Poslodavci više cene diplome državnog fakulteta

44
0
work5Uprkos tome što su u svetu diplome državnih i privatnih fakulteta izjednačene, u Srbiji i poslodavci češće zapošljavaju diplomce koji su se školovali na račun poreskih obveznika. Diplomci sa privatnih fakulteta posao lakše nalaze, ali samo ukoliko imaju prethodno iskustvo i dobre reference.

Da se zaista u većem procentu zapošljavaju diplomci sa završenim državnim fakultetom, potvrdilo je i istraživanje sajta “Infostud”. Po ovom istraživanju, šest meseci nakon diplomiranja posao nađe 23 odsto onih koji su završili državni fakultet, a samo 16 odsto sa privatnih fakulteta. Poslodavci će ove druge pre zaposliti ako su u pitanju poslovi ekonomiste, menadžera ili novinara, dok će za poslove koji se tiču prava, tehnologije i informatike prednost dati zainteresovanom sa diplomom državnog fakulteta.

U Kompaniji “Delta” kažu da su na konkursima za posao kvalitetnije znanje pokazali kandidati sa diplomom državnih fakulteta.

– Nedostatak u njihovom obrazovanju je to što su nedovoljno bili upućeni na praktični rad pa slabo imaju predstavu o poslovnom okruženju i zadacima koji ih očekuju. Privatni fakulteti imaju izraženiju orijentaciju na praktično iskustvo, ali iz nekog razloga kvalitet kadrova, koji odatle dolazi i dalje je slabiji od onog sa državnih – kaže Biljana Duković, direktor Sektora za ljudske resurse u kompaniji “Delta”.

Napominje da najbolje iskustvo imaju sa kandidatima koji su završili neki od solidnijih inostranih fakulteta.

– Oni tokom studija imaju praksu koja nije samo ispunjavanje forme već stiču kvalitetna iskustva, upoznaju kompanije „iznutra”. Rade projektne radove, u timu ili samostalne, i tu se uče timskom radu i prezentaciji. Na intervjuu tačno znaju šta žele, a šta ne, i umeju to da i obrazlože – kaže Duković.

Miroslav Miletić, direktor “Bambija”, potvrđuje da pri zapošljavanju novih kadrova, pogotovo bez iskustva, prednost daje onima sa diplomom državnog fakulteta. Iskustvo je pokazalo da ovi kandidati imaju bolje početne rezultate u poslu.
– Trenutno tražimo osobe sa iskustvom pa prednost dajemo kvalitetu i kompetentnosti, a ne toliko diplomi. Naravno da će osoba koja se dokazala u struci, a ima završen privatni fakultet, kod mene pre dobiti posao nego neko bez dobrih referenci, a sa državnom diplomom – kaže Miletić.

Da i dalje poslodavci osećaju donekle animozitet prema kandidatima sa privatnom diplomom potvrđuje i Mića Jovanović, rektor Univerziteta “Megatrend”.
– Državni Pravni fakultet ima apsolutni primat u ovoj delatnosti. Isto je i sa Medicinom ili Stomatologijom, koji imaju apsolutni monopol, što je i dobro. Medicinski fakultet je jedan od najuglednijih u Evropi i nema razloga da deli tržište sa nekim privatnim – kaže Jovanović i napominje da se ovakva situacija u poslednje vreme menja u korist privatnih fakulteta.

Međutim, Božo Prelević, poznati advokat, kaže da ni Pravni fakultet nije što je nekada bio, a da je država akreditacijom krajnje sumnjivih fakulteta napravila najveće zlo.

– Na jednom Pravnom, privatnom fakultetu, pouzdano znam da nije moguće kupiti ispit kao što je to svojevremeno bio slučaj na državnom u Kragujevcu. Država je ubila stručnost, ali ne zbog toga što je dozvolila otvaranje privatnih fakulteta, već što akreditacija nije urađena kako treba – kaže Prelević za “Blic” i potvrđuje da će u državnoj instituciji pre dobiti posao kandidat sa državnom diplomom, bez obzira na to koliko je kompetentan.

Kolika je uspešnost državnih visokoobrazovnih ustanova, smatra naš sagovornik, najbolje govori i to što najveći univerzitet u Srbiji ne može već godinama da se plasira u 500 najboljih u svetu.

Međutim, ima poslodavaca koji smatraju da diploma nije presudna, odnosno važnija je stručnost kandidata.

– Pružamo priliku svima koji znanjem i kompetencijama mogu da odgovore zahtevima, koje određena pozicija zahteva, bez obzira na to da li dolaze sa diplomom privatnog ili državnog fakulteta. Kandidati za posao prolaze kroz nekoliko faza selekcije i tako izaberemo najboljeg – kaže Nataša Dobre, rukovodilac Sektora ljudskih resursa iz “Vip mobajla”.

Isti kriterijumi za sve

U Banci Inteza kažu da prilikom selekcije kod prijema novih kolega primenjuju istovrsne kriterijume za sve kandidate u skladu sa poslovnom filozofijom, koja u osuđuje bilo kakav vid diskriminacije.

– Diplomci domaćih i inostranih univerziteta imaju podjednake šanse na konkursu za posao bilo da su svoje studije završili na državnom ili privatnom fakultetu. Osim stručnih znanja, veliki uticaj na izbor kandidata imaju individualne kompetencije kandidata koje su od suštinskog značaja za efikasno obavljanje poslovnih aktivnosti – kažu u Intezi.

Veštačka podela

Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu, kaže da je podela na privatne i državne fakultete veštačka i da je to samo pitanje vlasničke strukture. Ne drže nastavu vlasnici fakulteta i to nema nikakve veze sa obrazovanjem. Ako imate dobre nastavnike, imaćete i dobru školu i sjajne studente i stručnjake. Najbolji rejting ustanovi daće upravo odlični studenti sa ma kojeg fakulteta došli – kaže za “Blic” Kovačević.

Izvor: Blic