Home [ volontiranje ] Ovog leta izgori od volontiranja, a ne od sunca!

Ovog leta izgori od volontiranja, a ne od sunca!

57
0

brigadaMedjunarodni volonterski kampovi su kratkoročni volonterski projekti i u proseku traju 2 nedelje. Prema različitim iskustvima volontera, volonterski kampovi jesu jedinstveno iskustvo za pojedince, ali i za lokalnu zajednicu u kojoj se održavaju.

Sama ideja kampova nastala je posle Prvog svetskog rata, kao odgovor na ratna uništavanja, razjedinjavanje naroda i nacionalizam. Okupljanjem volontera iz zemalja koje su zvanično bile neprijatelji, dokazivano je da ljudi različitih nacionalnosti, kultura, opredeljanja, mogu zajedno da žive i rade na saniranju posledica rata i na taj način prevazilaze društveno nametnute barijere i prepreke. Volonterski kampovi kakve danas poznajemo i organizujemo nisu se mnogo promenili od tih prvobitnih. Cilj je ostao isti, da volonteri pomognu lokalnim zajednicama na rešavanju nekog određenog problema, a za uzvrat imaju na raspolaganju besplatan smeštaj i ishranu. I dalje se okupljaju mladi iz različitih zemalja, zajedno rade, žive, razmenjuju iskustva i stiču nova. Za uzvrat se dobro zabavljaju, usavršavaju jezik, razbijaju predrasude, stiču nove veštine, poznanstva, iskustva i osećaj da više vrede. U poslednje vreme volonterske aktivnosti dobijaju na značaju zbog činjenice da je Srbija dobila zakon o volonterskom radu, a i EU je ovu godinu proglasila Evropskom Godinom Volontiranja. Za više informacija posetite www.volontiraj.rs

Ove godine, već sedme za redom, prijavljivanje na međunarodne volonterske kampove počinje 14. marta. Svi zainteresovani imaju priliku da se prijave i učestvuju na nekom od preko 2000 volonterskih kampova u preko 60 zemalja, uz minimalne troškove i u društvu vršnjaka iz raznih delova sveta. Kvalitet i brojnost kampova ove godine pojačava i činjenica da je 2011. godina proglašena za Evropsku Godinu Volontiranja od strane EU.

Kako bi obeležili početak ovogodišnje sezone kampova i što više volontera uključili u razmenu, Volonterski centar Vojvodine će u sklopu obeležavanja Evropske Godine Volontiranja obezbediti 50 majica, koje simbolizuju ovogodišnju sezonu kampova za 50 prvih volontera koji se prijave. Pored toga, buduće volontere očekuju i drugi pokloni.

Za više informacija obratite se Kovač Ernestu, koordinatoru međunarodne razmene volontera Volonterskog centra Vojvodine na broj 064-2056286.