Home [zabavnik] Kompjuteri najveći uzročnik bolova kod mladih ljudi

Kompjuteri najveći uzročnik bolova kod mladih ljudi

140
0

avion2Sve više mladih ima problema sa bolovima u leđima, vratu i ramenima zbog dugotrajnog boravka za računarima, pre svega prenosivim, pokazali su rezultati istraživanja grupe naučnika s Univerziteta u Bostonu. To se dešava budući da, kako su istakli naučnici, sve više dece odrasta pred ekranom računara.

Istraživanje je pokazalo da više od 50 odsto studenata već pati od bolova vezanih za korišćenje računara, preneli su francuski mediji.
Svaki sedmi student je izjavio da bolove oseća već nakon samo sat vremena provedenog ispred računara.
Glavnih uzrok tih bolova je, kako smatraju stručnjaci, to što korisnici računara, pre svega prenosivih, ne zauzimaju pravilan položaj tokom rada na računaru.

Istraživači savetuju da se za rad više koriste miševi nego sistem “tačped” za upravljanje računarom prstima koji može dovesti do pritiska u ruci i ručnom zglobu.

Oni ističu i da miš treba da bude postavljen u visini lakta, ne predaleko od računara, kao i da su ekrani računara često postavljeni prenisko, zbog čega osoba mora da se naginje napred, što može izazvati bolove u leđima i vratu.

Zato je, kako preporučuju naučnici, važno tokom dana povremeno protegnuti vrat i zglobove.
Naučnici su, međutim, naveli i da ljudi koji se bave nekom fizičkom aktivnošću manje imaju problema sa bolovima vezanim za korišćenje računara od onih koji su manje fizički aktivni.

Izvor: Vesti online